“Пирин Ултра” ще кандидатства за домакинство на Световно първенство

Вижте как протече шестото издание на планинския ултрамаратон

0
 

Сподели

Shares

pirin_ultra_1

Между 10 и 12 септември в планината над Банско се проведе едно от най-предизвикателните състезания по планинско бягане у нас – “Пирин Ултра”. Участваха близо 300 бегачи, а най-късото от трите трасета – 38 км, с 3300 метра денивелация, беше етап от Световните серии по скайрънинг. По тази причина за състезанието в Банско пристигнаха представители на световния елит в този спорт.

След края на шестото издание на „Пирин Ултра“ организаторите отчетоха сериозен успех, особено с новото трасе, и обявиха пред 360 следващата си, още по-висока цел – домакинство на Световно първенство по скайрънинг.

ВИЖ повече за новото трасе „Pirin Extreme“ тук.

pirin_ultra_8Ето какво разказа директорът на “Пирин Ултра” Димитър Димитров:

“Имаше много сериозно участие от чужбина, много хора успяха да дойдат, от различни държави. На всички дистанции тази година победителите са от чужбина, което досега не се е случвало. Времето беше в полза на състезателите. По екстремното трасе всичко мина благополучно, хората изключително много го харесаха и смятаме, че за него има голямо бъдеще за състезание в световен мащаб. Най-предизвикателни бяха техничните участъци – с въжетата, с Кончето, с Вихрен. Имаше много туристи, които подкрепяха състезателите, беше много атрактивно“.

38 км

Победител в “Pirin Extreme” 38 км стана Жорди Алис от Испания, който финишира с време 04:42:39 часа. Близо 8 минути след него под финалната арка премина неговият сънародник Рикардо Черта (04:50:20), който в момента е сред водачите в световната ранглиста.

pirin_ultra_2Най-добрият български състезател по скайрънинг – Кирил Николов – Дизела, завоюва третото място (04:56:40) и разказа пред 360:

“Трасето включваше Банско – Котешки чал – Кончето – Кутело – връх Вихрен – хижа “Вихрен” – връх Тодорка – Банско. Мега трасе! Особено първата част – до хижа “Вихрен” и спукането, може би най-якото трасе, което някога съм бягал някъде. Точно това коментирахме тук с разни чужденци за Котешкия чал и Кончето, че никъде няма толкова дълго билно бягане (по билото – бел.ред.). Супер красиво! Просто вчера не беше моят ден.”

ВИЖ повече за успехите на Дизела в Световните серии тук.

pirin_ultra_3

При жените най-бърза бе румънката Оана Михалчеа – 06:45:35, а втора, с време 07:29:01 часа се класира българката Силвия Младенова.

„Трасето е технично, сравнимо според мен с други състезания от скайрънинг сериите (като Tromsø SkyRace в Норвегия и Glen Coe skyline в Шотландия). Освен че минава през едни от по-техничните участъци на Пирин, има три стръмни изкачвания и спусканията, които също не са за подценяване. Изненада ме това, че всички хора в планината, които, изглежда, се кефеха на състезанието, ни окуражаваха” – разказа за 360 Силвия.

pirin_ultra_6

Що се отнася до конкуренцията тя сподели:

“Винаги е хубаво да има повече състезатели от чужбина и повече конкуренция, като на други състезания от скайсериите в Алпите, например. Тук при мъжете като че ли беше по-интересно, но и на мен не ми беше скучно”.

С малка разлика от около 7 минути, трета пресече финала финландката Хилла Рунадко, с време 07:36:25.

66 км

Според организаторите 66-километровото трасе е било най-балансирано по отношение на трудност и много хора са успели да го завършват. Победител стана Даниел Исинг от Германия (10:28:44), а втори се нареди българинът Васил Васев (10:46:10).

pirin_ultra_5

“Аз съм баща на три деца и работя като адвокат. Всичко, което правя, е с аматьорски статут. Нито имам треньори, нито следвам някакъв режим. Тичането за мен е удоволствие и започна спонтанно като част от подготовките за алпийски качвания, които правя“ – сподели пред 360 Васил.

Трасето беше тежко. По-тежко от Персенк Ултра 110 км, което правих преди две седмици. С тежки качвания и тежки спускания. Невероятни гледки, прекрасно време. Целият маршрут ми бе познат, защото съм го обходил през годините назад, катерене, алпинизъм, планинарство, но не го бях бягал.

Моят фаворит беше Ники Дерменджиев. Познавах го отпреди. С него и Даниел дръпнахме на основната група още в началото до Бъндерица и така продължихме до края тримата напред. Принципно исках да го направя, без значение класирането, под 12 часа и в крайна сметка ми се получи. Маршрутът беше в обратна посока на тази от предходното състезание (2019 май) на 66 км и съпоставки някакви нямаше как да се правят. Прекрасна организация. Специални благодарности на Младен Данков, който здраво ме окуражаваше да гоня немеца още на пункт Бъндерица и после на последния, Дамяница. Ники за съжаление падна и се контузи, и върна темпото, въпреки това събра сили и финишира трети”.

ВИЖ повече за предишното издание на „Пирин Ултра“ тук.

pirin_ultra_7

Третото място беше спечелено също от български състезател – Николай Дерменджиев (10:56:14). При жените първа се класира украинката Валентина Хорбан (12:11:38), следвана от Лучия Дансисинова (Словакия) и Катерина Хроникова от Чехия.

160 км 

Участниците в най-дългата дистанция стартираха в лек дъжд.

„После е имало доста лед по камъните – неща, които ни притесняваха. На връх Пирин имаше обичайните леки или по-големи драми, но хората се справиха добре. Страхотно бягане направи победителят, който е завършвал четвърти на “Обиколката на Монблан” – наистина сериозен играч и много позитивно го направи” – разказа Димитър Димитров.

В прекрасно настроение първи на финала пристигна норвежецът Хелвард Скьолберг – 30:32:53. Три часа по-късно, българинът Павлин Райчев пресече финала, следван от Тоехарис Лезпуридис от Гърция. При жените победи чехкинята Петра Мукова – 41:57:25, а на второ и трето място се класираха, съответно, Яна Буликова от Чехия и българката Поли Иванова.

ВИЖ повече за дисциплината „Вертикален километър“ тук.

pirin_ultra_4

По време на състезанието в планината бяха организирани 12 подкрепителни пункта, а екип от 70 души следеше за безопасността на състезателите.

Призьорите в Пирин Ултра 2021 получиха парични и материални награди от генералния спонсор на събитието – верига магазини Basecamp, както и предметни награди от италианската компания за планински обувки Dolomite, от Stanley – компания за производство за термоси и посуда за аутдор приключения, както и от Пиринско.

Изводите

“Предстои голяма реорганизация в екипа, която ще обявим малко по-късно. Целта ни е да можем да продължим професионално да израства цялата органзиация при увеличените обеми от хора и особено при големия интерес от чужбина. Имаме планове в бъдеще, до 3-4 години, да кандидатсвтаме за Световно първенство по скайрънинг. Предстои да видим как ще се развиват Световните серии и спортът, като цяло. Продължаваме напред” – заяви Димитър Димитров.

ВИДЕО от новото трасе „Pirin Extreme“ можете да видите тук.

СНИМКИ: © Яне Голев, Рус Вакрилов, Мартин Ангелов, Александър Вълчев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.