Дизела втори в световната ранглиста по Скайрънинг

Българинът отново с подиум на престижния Olympus Marathon в Гърция

 
0

Сподели

Shares

За втори път Кирил Николов-Дизела се изправя срещу планината на боговете – Олимп и състезанието Olympus Marathon. Това е най-престижното планинско бягане в Гърция, което от тази година е вече част и от календара на Световните серии по Скайрънинг.

Дизела финишира трети, с време 4:44:32. Многократният победител Йесед Ернандез тази година е втори, с време 4:43:12. Първото място спечели Аритц Егея, поставяйки и нов рекорд с време 4:24:26.

След Olympus Marathon и първата третина на сезона, Дизела се нарежда на второ място в генералното класиране към момента в Световните Серии по Скайрънинг.

Olympus Marathon
Снимка: iancorless.com/Skyrunner World Series

Какво предстои на Дизела? „През юли идват три поредни седмици с важни състезания. На 22 юли ще се проведе Dolomite Skyrun в Италия, на 30 юли е стартът на Comapedrosa Skyrace в Андора, след което на 4-5 август ще се проведе Tromso Skyrace в Норвегия. За стартовете в Италия и Андора съм относително спокоен, тъй като познавам добре трасетата и съм уверен, че ще постигна добър резултат. Tromso Skyrace е голямото предизвикателство в поредицата, поради високата трудност на трасето.“

Olympus Marathon
Снимка: iancorless.com/Skyrunner World Series

На въпроса какво предстои до края на сезона, Дизела сподели: „Остават още седем състезания в моята дисциплина – Класически Скайрънинг, като аз ще участвам на пет от тях. За три от тях вече разказах. Едно от най-важните е последното – Limone Extreme Skyrace, което ще се проведе на 14 октомври 2017 г. Състезанието дава бонус точки, поради силната конкуренция, която се събира там и фактът, че е последният старт за сезона.“ За класирането към момента и подготовката си, Дизела казва: „Щастлив съм от временния резултат, но е рано да се правят прогнози за финала, тъй като класирането може лесно да се размести. Ще тренирам предимно в българските планини. Те предоставят повече от добри условия за подготовка. Надявам се резултатите ми да вървят нагоре и усилията да се увенчаят с успех!“

Кой е Кирил Николов – Дизела?

Националният състезател по ориентиране и планинско бягане е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:
• Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г.
• 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
• 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света – Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
• Четири пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011, 2012 и 2013.
• 2-ро място на скоростното изкачване на Айфеловата кула, 2015 г.
• 2-ро място на Olympus Marathon, 2015 г.
• Рекордьор по маршрута Ком-Емине – 4 дни, 13 часа и 5 минути
Трети в света в дисциплината Skyrunning за 2016 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.