В очакване на вълната

Вълненията на сърфиста на Андрю Котън

Сподели

Shares
Андрю Котън по крайбрежието на Ирландия
снимка: red bull content pool/ Андрю Котън по крайбрежието на Ирландия

През зимата някои хора откриват сезона на сноуборда и ските, а други на сърфа по големи вълни. Най-негостоприемното време на годината е именно този период, в който „виреят“ тези гигантски стени от вода, преследвани от най-екстремните сърфисти. Лицето, превърнало се в синоним на тази дисциплина в сърфа, Андрю Котън, има планове за първите седмици от своя сезон и те включват преследване на една конкретна вълна. Търсенето му вече е прерастнало в обсесия по едно митично същество, което все още няма име, но има характерно поведение.

За да уловиш извънредно голяма вълна, трябва да си на правилното място в правилното време. При късмет, такава възможност се отдава средно три пъти в целия сезон. В този смисъл, малко предсказания вършат полезна работа. Само че най-големите вълни са изключителна рядкост и предвиждането им е изключително трудно – но не и невъзможно. Задълбочени наблюдения на водните събития в даден крайбрежен район за продължителен период от време могат да предоставят предварителна информация, в кой момент би могла да се „появи“ необичайно голямата вълна. Изготвя се, така да се каже, профил на поведението, на водното чудовище.

Андрю Котън
снимка: red bull content pool/ Андрю Котън

Вълната, която Котън преследва, е ирландка. „Тази вълна е уникална и уникалното при нея е нейнoто разкритие. Тя е много силно повлияна от вятъра от почти всяка една посока. Тя не е прекалено отдалечена от брега, но е достатъчно изолирана, за да не предлага никакво укритие“, обяснява бившият сърфист и настоящ водещ анализатор в компания Magic Seaweed, Бен Фрийстън. Компанията изготвя едни от най-надеждните сърф прогнози. Потребителите на платформата им наброяват милион и половина. „Много от популярните локации в Ирландия, Шотландия и Великобритания са характерни с вълни, които се оформят, избягвайки вятъра. Това нещо [въпросната вълна] не го прави. Тя стои гордо в средата на океана и когато метеорологичните условия се наредят, „суелът“ удря много тежко и именно затова вълните са огромни. Затова сме и толкова развълнувани.“

Котън зърва гребена на въпросната вълна веднъж през 2013 г. и не може да я забрави. „Тя ме плени. Мисълта ми беше сега или никога. Става въпрос за това чувство, че ще изпуснеш много, ако не си наредиш нещата и не го направиш сега. Ако се откажеш, никога няма да разбереш“, разказва сърфистът. Котън посвещава целия зимен сезон на 2015/16 г. в дебнене на тази вълна и е много възможно така да премине още един такъв. Този път той е обнадежден от новата информация. „Проучването беше наистина важно. Естествено щеше да е страхотно, ако можехме просто да отидем на локацията и да я видим да се вихри, след което да влезем във водата и да хванем“, обяснява Котън. Но това не е реално. Трябва да се инвестира време, няма как да се заобиколи това. С време разбираш как работят нещата. Накрая търпението ти се отплаща.

В следващото видео може да станете свидетели на моменти от голямото преследване на Андрю Котън, документирано в късометражния филм „Beneath the surface: Chasing a secret slab“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.