Българки, осъществили първите български изкачвания на значими върхове

Вижте осъществените изкачвания и авторките на тези първи български прояви

0
 

Сподели

Shares
Чо Ою
Снимка: alexgavan

В изминалите вече 90 години организиран алпинизъм в България нашите алпинисти са постигнали значителни успехи на всичките 7 континета. За тях сме писали много, но като че ли в повечето случаи сме отделяли по-голямо внимание на мъжете, а женските прояви са оставали на малко по-заден план. В настоящата статия правим опит да възстановим историческата истина и да отдадем заслуженото на нежния пол. Осъществените изкачвания и авторките на тези първи български прояви сме подредили не по хронология, а по реда на височината на дадените върхове. Съвсем естествено започваме с най-високите върхове на планетата.

Маршрут Мустаг Ата
Маршрут Мустаг Ата

Oсемхилядници

Йорданка Димитрова е първата българка, която стъпва на връх, извисил се над 8-те хиляди метра. Това става на 1 октомври 1991 г., а върхът е ЧО ОЙЮ (8201 м). Изкачването е осъществено в рамките на руска експедиция с ръководител Вячеслав Скрипко. Това си изкачване Йорданка осъществява с партньора си Борислав Димитров и то дава увереност на двамата ни алпинисти да продължат съвместните си опити и на други осемхилядници – вр. Манаслу (1992 г.) и вр. Шиша Пангма (1993 г.). За съжаление, опитът им за изкачването на третия по височина връх на планетата – Кангчендзьонга (8586 м), завършва трагично за Йорданка. На 23 октомври 1994 г., в границите на 8300 м тя се подхлъзва и остава поредната вечна пленница на богинята на Кангчендзьонга – Кали.

Данчето към върха
Данчето към върха

Петя Колчева официално е първата българка, стъпила на покрива на света –  ЕВЕРЕСТ (8848 м), на 20.05.2009 г. Изкачването си тя прави в състава на комерсиална американска експедиция, с помощта на шерп и допълнителен кислород. Партньор е съпругът й Камен Колчев, с когото преди това са извършили множество изкачвания. Едно от тях е на вр. ЧО ОЙЮ (8201 м), осъществено на 4 май 2007 г. в състав на приятелска експедиция. Петя е и първата бъргарка, изкачила 7-те континентални първенци.

Опити за изкачвания на осемхилядници са правили още четири българки. Даниела Дочева от Троян – на Гашербрум II,  Броуд пик и Нанга Парбат. И на трите върха достига малко над 7-те хиляди метра. Опит за изкачване на Еверест през 2004 г. прави и Цвета Мишева, но достига до около 7000 м. Границата на смъртта (8000 м) преминава през 1999 г. д-р Карина Сълова от Враца и това тя прави на вр. Шиша Пангма. Опит за изкачване на вр. Манаслу (8163 м) през 2009 г., заедно с баща си Дойчин Василев, прави и Маргарита, но и тя отстъпва поради влошаване на времето в границите на 7-те хиляди метра.

Петя на Еверест
Петя на Еверест

Седемхилядници

Стоянка Занкова е първата българка, изкачила връх над 7-те хиляди метра, и това става на 8 август 1970 г., а върхът е пик ЛЕНИН, днес АВИЦЕНА (7134 м). Изкачването си тя осъществява в партньорство с Методи Савов. Сред българските алпинисти Стоянка е позната като „ЦУ“ и е членка на армейския алпийски клуб, с който има много значими изкачвания по върховете на Рила и Пирин.

Стоянка Занкова
Стоянка Занкова

ВИЖТЕ: Нежната страна на българския алпинизъм

ЙОРДАНКА ДИМИТРОВА осъществява първо българско изкачване и на три върха над 7-те хиляди метра. Първият от тях е вр. КОМУНИЗЪМ, днес Исмаил Самани (7495 м). Изкачването е осъществено на 30 юли 1985 г. Вторият седемхилядник, на който тя записва първо българско изкачване, е вр. Корженевска (7105 м) и това става само няколко дни по-късно – на 5 август 1985 г. На този връх тя има още едно изкачване, точно две години по-късно. Третият седемхилядник, на който тя първа от българките записва името си, е вр. Победа (7439 м), на 5 август 1989 г., в партньорство със съветски алпинисти. Общо в актива си Йорданка има 10 изкачвания на 4 седемхилядника, с което се нарежда на трето място в общия списък с мъжете.

Петя на Мустаг Ата
Петя на Мустаг Ата

ПЕТЯ ИВАНОВА от Сливен пък записва името си като първата българка, изкачила вр. Мустаг Ата (7498 м). Това си изкачване тя осъществява през 2002 г. в сливенска експедиция, организирана от клуб „Планини и пътешествия”, продължила цели 83 дни и ръководена от големия български алпинист Динко Томов, вече покойник. По време на тази експедиция са осъществени още няколко високи и популярни върха, между които първенецът на Иран – вр. Демавенд (5672 м) и първенецът на Турция – вр. Арарат (5163 м).

По наши сведения опити за изкачвания на върхове над 7-те хиляди метра са направили повече от 30 българки.

                                                                                  

Йорданка Димитрова
Йорданка Димитрова

                                                                                                                                                                                                                                                                              

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.