„Добрите истории със Storytel“: Анджей Баргиел разказва за световния си успех в аудио книгата „Атаката на К2“

Слушай вдъхновяващи истории, докато се движиш

0
 

Сподели

Shares
Първо спускане със ски от К2
Photo: Marek Ogien/Red Bull Content Pool

Ние, от списание 360 не обичаме да си почиваме. Или по-точно казано – обичаме да си почиваме активно, защото искаме да използваме всяка секунда живот!

Щастливи сме, че със Storytel открихме начин да слушаме интересни истории и да учим, докато ходим в планината, къмпингуваме, бягаме, караме колело, правим фитнес и други упражнения, ветроходстваме, катерим, чакаме условия за летене, сърф или друго любимо занимание. Вървим напред и нагоре към всяка следваща цел.

Представяме ти първата от поредицата аудио книги, за които ще научиш повече в рубриката ни „Добрите истории със Storytel“ – „Атаката на К2“.

ВИЖ за първото зимно изкачване на К2 тук.

К2 (8611 м)

Това е точно за мен – чувам се да казвам, когато за пореден път се срещам с идеята за аудио книга. Имам приятели, които отдавна слушат, но на мен не ми се е случвало. Прекалено много хартиени книги стоят в библиотеката ми “на изчакване” и всекидневието ми на високи обороти все не им дава шанс. Когато научих за аудио книгата “Атаката на К2”, описваща историята на първото ски спускане от върха, осъществено от Анджей Баргиел през 2018 г., приех тази новост за мен с радост. Казах си – ето, това е

чудесен повод да изпробвам дали слушането на книги е за мен и, в същото време, да разбера повече по тема, която отдавна ме вълнува.

К2

През последните години следя с интерес случващото се на К2, общувам с част от участниците и организаторите на експедиции там и, разбира се, искрено се възхищавам на този красавец – пакистанският първенец, чиято връхна точка достига невероятната височина от 8611 м. Затова останах много приятно изненадана от това как в около 3-часова аудио книга може да бъде събрана толкова полезна информация, наред с любопитните истории и завладяващия разказ за напрегнатите, а често и драматични, ситуации. Мисля, че книгата би била полезна както за жадните за приключенски истории слушатели, така и за онези, в чийто живот високата планина заема съществено място. 

ВИЖ как поляците се готвят за зимно изкачване на К2 тук.

K2
К2. Източник: Kuno Lechner/Wikipedia

За К2 и историята на Баргиел

K2 е вторият по височина връх в света, малко по-нисък от Еверест. Изкачването му е голямо предизвикателство дори за опитни планинари и професионални спортисти. Но успехът зависи не само от собствените сили и добрата подготовка, важно е да уцелиш подходящо време, да съумееш да оцелееш, ако попаднеш в неочаквано усложнена ситуация и, не на последно място, да имаш късмет – с екипа, с екипировката, с всичко. Или, както казват опитните – планината да е благосклонна към теб и да те допусне.

На 22 юли 2018 г. полският алпинист и скиор Анджей Баргел не просто изкачва смъртоносния връх, без да използва помощта на допълнителен кислород, но след това се спуска със ските си от него.

bargiel_4
Анджей Баргиел. Източник: Фейсбук страница

Първият опит е предходната година – Баргиел е с двама свои сънародници, но експедицията е прекратена заради високата лавинна опасност.

„Студът на замръзналия сняг под обувките… Вятърът – адски силен, наоколо няма нищо, което да го забави… Всяко вдишване е усилие, всяка крачка – болка“

– споделя Анджей, който се оказва феномен по отношение на издръжливостта. Подобрява няколко рекорда на Денис Урубко в ски-алпинизма и освен с издръжливостта си, впечатлява с изключителната способност на организма си да се възстановява много по-бързо от физическо натоварване на голяма надморска височина, в сравнение с останалите алпинисти.

През 2013 г. става първият поляк, спуснал се със ски от Шиша Пангма.
През 2014 г. поставя рекорд за скоростно изкачване на Манаслу.
През 2015 г. става първият поляк, спуснал се със ски от Броуд пик.
През 2017 г. поставя световен рекорд, завършвайки колекцията „Снежен барс“ (петте върха над 7000 м на територията на бившия Съветски съюз) за едва 30 дни.
bargiel_6
Анджей Баргиел. Източник: Фейсбук страница

 

„Онзи поляк току-що изтича покрай нас“

– докладва в Базовия лагер на Пик Победа руският алпинист Дмитрий Греков. С изкачването на този връх Баргиел счупва рекорда на Андрей Молотов и Денис Урубко, които през 1999 г. изкачват въпросните пет върха за 42 дни.

“Атаката на К2” проследява подготовката и осъществяването на голямата мечта на удивителния полски атлет. Наред с любопитната и полезна информация, свързана с тренировките му, а после и с аклиматизацията му, безценен е и неговият разказ “на живо”, предаден за Storytel от снежните склонове на пакистанския връх. 

„Спускам се надолу… Мъглата е гъста и малко ме е страх… Карам по много стръмен терен. Отдолу – лед… Стигам до палатката при много лоши условия. Спирам и лягам в снега, нямам сили да си разкопчая ските…“

ВИЖ още за първото ски спускане от К2 тук.

 

bargiel_7
Анджей Баргиел. Източник: Фейсбук страница

Какво ти дава Storytel

Благодарение на тази платформа, можеш да слушаш вдъхновяващи истории навсякъде и по всяко време. При това, не е нужно да имаш интернет – можеш да ги слушаш и офлайн. Например, докато вървиш, пътуваш, готвиш (ако готвиш) или просто имаш нужда да полежиш със затворени очи.

bargiel_5
Анджей Баргиел. Източник: Фейсбук страница

Storytel е библиотека за аудио и електронни книги, постоянно обновяващата се с нови заглавия и бестселъри. Един свят с над 200 000 заглавия на български и английски, от всякакви жанрове.

Можеш да тестваш приложението абсолютно безплатно за 14 дни и да провериш дали слушането на аудиокниги е за теб. Слушаш неограничено (дори по време на безплатния тестови период) и имаш избор от различни абонаментни планове, както и до „детски режим“ на отделно мобилно устройство с достъп само до съдържанието за деца.

ВИЖ видеото от спускането на Баргиел от К2 тук.

Анджей Баргиел
Снимка: national-geographic.pl

Чуйте откъс от книгата тук:

В книгата Анджей Баргиел споделя, че самият той по време на експедициите си слуша аудиQо книги. Чуйте разказа му и се пренесете по снежните склонове на К2 – мечта на поколения алпинисти! И една невероятна история за дрон на 8400 метра в „Атаката на К2“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.