Нежната страна на българския алпинизъм

0
 

Сподели

Shares
Cho Oyu
Връх Чо Ойю

Вече ви разказахме за Ванда Руткевич – първата жена в света, изкачила опасния осемхилядник К2.

Пет години след знаменитото изкачване на полякинята, историята записва в архивите си и първото българско дамско покоряване. През 1991 година, Йорданка Димитрова стъпва на Чо Ойю (8201 м) и така става първата българка, стъпила на осемхилядник и дванайсетият български алпинист, изкачил един от 14-те най-високи световни върхове.

Йорданка Димитрова

Изкачването си тя прави с Борислав Димитров, с когото основават и Сдружение „Световни осемхилядници”, като двамата си поставят за цел да изкачат всички 14 върха, високи повече от 8000 метра.

За съжаление тази мечта остава неизпълнена, защото една от най-добрите български алпинистки загива в експедиция до мистичния връх Кангченгдзьонга (8586 м) през 1994 година.

Кангчендзьонга
Връх Кангчендзьонга

Това е върхът, отнел живота и на Ванда Руткевич и онзи, за който се отнася поверието, че е дом на богиня, която не допуска до себе си представителки на нежния пол.

И до днес Йорданка Димитрова остава един от най-добрите родни алпинисти, като в списъка й с върхове присъстват три изкачвания на връх Авицена (Ленин, 7134 м) и връх Евгения Корженевская (7104 м), две изкачвания на връх Исмаил Самани (Комунизъм, 7495 м), изкачване на връх Победа (7439 м) и Хан Тенгри (6995 м), заради които е удостоена с наградата „Снежен барс”.

връх Исмаил Самани (Комунизъм, 7495)
връх Исмаил Самани (Комунизъм, 7495)

Освен това, Йорданка е стъпвала и на най-високите върхове на Южна Америка и Африка – Аконкагуа (6962 м) и Килиманджаро (5892 м).

Тя е родена на 2 ноември в село Вардун, Търговишко.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.