Континенталната колекция на Петя и Камен Колчеви и историята на останалите претенденти

Кой какво и защо е спечелил в алпинизма или не е

0
 

Сподели

Shares

Първоначално от безлюдния леден континент Антарктида дойде приятната новина – Петя Колчева е станала първата бълргарка, събрала престижната колекция на 7-те континентални първенци. Това става на 18.01. 2020 г. с изкачването на вр. Винсън 4892 м. Няколко дни след това – на 9 февруари с изкачването и на вр. Аконкагуа тази колекция събира и съпругът и Камен.

Така към настоящия момент трима българи стават носители на тази колекция.

Три са колекциите, към които се стремят най-изявените алпинисти, полярници и пътешественици в света.

Колекцията на 14-те осемхилядника, наречена „Хималайската корона”, която е приоритет главно на алпинистите и тя вече е притежание на 44 алпинисти.

На пръстите на едната ръка пък са хората, които са успели да стъпят на трите най-труднодостъпни точки на планетата – Северният и Южният полюс, както и на Еверест, когото мнозина сполучливо наричат „Третият полюс”. Поради това колекцията е наречена „Трите полюса” .

ВИЖТЕ: Българите, изкачили върхове над 8000 метра

Много повече са тези, които са събрали третата колекция – „Севън съмитс съмитърз” , известна още като „Покорител на 7-те континентални първенци“ или  колекцията на богаташите, защото за изкачването на 7-те върха са необходими значителни финансови средства.

Историята на  тази надпревара е твърде интересна и вълнуваща, защото се води в продължение на много години и преминава през различни етапи. Тя е интересна и  за нас българите, не само защото вече имаме трима носители, но и защото в нея са вплетени имената и на още няколко наши алпинисти.

Когато на 24 май 1956 г. 35-годишният швейцарски алпинист Адолф Райс , заедно с още трима свои сънародници осъществява второто изкачване на Еверест /8848 м/, той отправя поглед  в далечината. Опиянен от големия успех Райс заявява намерението си да изкачи най-високите върхове на всички континенти. Тогава идеята му е била колкото зашеметяваща, толкова и предизвикателна. По това време обаче, колекцията e изглежда така: Еверест /8848 м/ за Азия, безспорно един от най-трудно достъпните, Аконкагуа /6962 м/ за Южна и Северна Америка, Килиманджаро /5895 м/ за Африка и Монблан /4807 м/ за Европа. Първенецът на безлюдния и леден континент Антарктида – Винсън с височина  по това време 5140 м не е  включен в колекцията. Извън колекцията е и непретенциозният първенец на Австралия – Косцюшко /2230 м/. На Райс му е необходимо малко време, за да изпълни мечтата си.

Междувременно специалистите преместиха границата на Европа малко по на изток и вече не Монблан, а кавказкият първенец Елбрус /5642 м/, бе обявен за първенец на Стария континент. Към колекцията бе включен и връх Винсън /4892 м/ за Антарктида. Тъй като Северна Америка вече бе отделена от Южна Америка като отделен континент, бе включен и нейният първенец Маккинли /6193 м/,който от известно време отново възвърна старото си име Денали. По това време на „сцената” на тази престижна колекция излизат двама богаташи – мултимилионерите Ричард Бас, от САЩ, притежател на каменовъглени мини и англичанинът Франк Уелс, собственик на филмова компания. Хвърляйки много пари, само за една година, далечната 1983 г., те буквално превземат Аконкагуа – януари, Маккинли – юли, Килиманджаро и Елбрус – септември, Винсън – ноември и Косцюшко – декември. Съдбата се решава на Еверест. След  два неуспешни опита Уелс достига само до 7896 м – Южното седло между Еверест и Лхотце и се прощава с мечтата си, а на 30 април 1985 г. Бас успява. С това той става носител на два рекорда – пръв събира тази трудна колекция и най-възрастният покорител на Еверест – 55 годишен.

ВИЖТЕ:  Монблан vs. Елбрус: 10-те най-високи върха в Европа

Юичиро Миура

Както вече е известно този рекорд многократно бе подобряван, за да стигне до 80-годишния японец Юичиро /Юта/ Миури. Ричард Бас не бе съвсем доволен, защото след време бе обявен за носител на „Малката серия” на короната, защото бе изкачил австралийският първенец Косцюшко, вместо  Джая /Карстенс/ и европейският първенец Монблан, вместо Елбрус. В процеса на неговите изкачвания специалистите присъединиха към Австралия- Нова Зеландия и Нова Гвинея под общото име „Австралия и Океания”. При това положение не вр. Косцюшко, а Карстенс Пирамид /Джая/ – 5029 м, а впоследствие 4884 м, оформи окончателно колекцията, която вече специалистите нарекоха „Голямата серия”.

ВИЖТЕ: Четиринадесети българин на покрива на света

В битката вече се бяха включили и няколко от най-силните алпинисти, които започнаха надпреварата за окончателното подреждане на върховете оформящи най-виските върхове на 7-те континентални първенци. Меснер вече си бе „разчистил” сметките с 14-те осемхилядника и побърза и тук да спечели лидерското място. На 13.12. 1986 г. отиде на ледения континент за Винсън. Изкачи го, но бе разочарован, защото малко преди това почти незабелязано, надпреварата спечели значително по-неизвестният канадец Пат Мъроу.

Впечатляващо стана и постижението на Герхард Шмац от Германия, който не само събира колекцията на 57 г., но прибавя към нея и най-високите върхове на 7-те най-високи острова, при това на всичките островни върха е бил сам. Доста по-късно в голямата битка се включват и дамите, като съвсем очаквано  корона печели първата дама, стъпила на Еверест японката Юнко Табей – 8 септември 1992 г. С това си постижение тя се нарежда на 15-то място сред мъжката класация. Нека споменем още две дами, защото само 4 месеца след Юнко колекцията събира и французойката Кристин Жажен, нареждайки се на 20-то място. Две години по-късно под номер 26 застава и американката Доли Лефевер. Едва през 2002 г. тази толкова престижна колекция придобива и първата съпружеска двойка Сюзън и Ершлер от САЩ.

В периода откакто започва тази колекция, непрекъснато се сменят и броят на върховете, което наложи намесата на комисията по височинен алпинизъм към УИАА, която на свое заседание решава, че  носители на „Голямата серия”  могат да бъдат всички, които са изкачили петте неоспорими върхове: Еверест, Аконкагуа, Денали, Килиманджаро и Винсън. Косцюшко се изключва от тази серия и на негово място се включва вр. Джая, защото на новия континент Австралия и Океания именно той е най-висок. Подобен е и случаят със стария първенец на Европа – Монблан, заменен от Елбрус. Последните два върха се признават към тъй наречената „Малка колекция”.

 

Въпросите за колекцията на 7-те континентални първенци често са  били тема и на Годишника на Американския алпийски клуб, който се счита за най-реномираното алпийско издание в алпинизма в световен аспект и в него се публикуват всички най-знчими постижения по планините на света. Правейки анализ на постиженията в тази насока Годишникът съобщава, че най-продължително време колекцията е събирана от германеца Герхард Шмац, на който тя му отнема 20 години и 18 месеца. Най-бързи са Роб Хол и Гери Бол от Нова Зеландия, които правят същото за само за 7 месеца и 11 дни. От събралите „Голямата серия” най-млад е Джорджан Ромеро на 15г.  от САЩ, а най-възрастен е канадецът Вернер Бергерна 76г.

Когато Атанас Скатов събра тази колекция той се нареди на 119-то място. Като към тази бройка се прибавят и  230-те души, събрали „Малката серия”  общият брой на алпинистите и пътешествениците отдали се на тази колекция броят им бе 349,  които са представители на 54 държави.

Ето, че тези дни от безлюдния континент Антарктида дойде много приятната за нас вест. На 18 януари семейната двойка Петя и Камен Колчеви са изкачили вр. Винсън 4892 м, с което Петя става първата българка, и втори българин, събрал тази колекция. Още от Антарктида Камен обяви, че тръгва за Аржентина, за да направи опит за изкачването на връх Аконкагуа. За Камен то ще  донесе същия успех , какъвто вече има Петя. Тук е мястото да поясним, че през 2005 г. на Камен  малко не му достигна още тогава да си разчисти сметките с първенеца на Южна Америка. Причината да се върне малко под върха бяха изключително лошите обувки, които заплашваха Камен от неприятни последици за краката му. На 9.02. 2020г.  Камен успява на Аконкагуа. Така както и на Еверест през 2009 г. те станаха една от десетината съпружески двойки, стъпили на първия връх на планетата, така и сега те се нареждат към малкото двойки събрали 7-те континентални първенци.

Началото за пътя им към тази колекция започва през 2003 г. с вр. Денали   /познат доскоро и като Маккинли/. После се зареждат – Аконкагуа /само за Петя/, 2009 г. вр. Еверест, 2010 г. Килиманджаро, 2013 г. вр. Елбрус / зимно и то цялото семейство – Петя, Камен и трите им деца/, 2018 г. вр. Карстенс /Джая/, 2020 г. вр. Винсън /18 януари за двамата, с което Петя завърши колекцията и накрая – 9 февруари с вр. Аконкагуа, и за Камен край на тази престижна колекция.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.