Drill and Chill в Босна

0


Дата на събитието: 08.09.2016

Сподели

Shares

DRill_Chill_small_2

На 08 септември стартира катерачният фестивал в Босна и Херцеговина Drill and Chill, който ви дава възможност да научите как се изграждат безопасно катерачни маршрути на открито. Участниците имат на разположение около 1000 болта и 70 площадки, предоставени безвъзмездно от спонсора на събитието AustriAlpin, които в следващите 10 дни ще бъдат разпределени по възможно най-много вертикални линии на скалите над река Върбас, така нареченият Каньон тйесно. Миналата година екипът на фестивала успява да създаде 82 нови спортни маршрута (трудност 5а – 9а, височина до 300 м.). Допълнително се изграждат и пет маршрута за хайлайн (дължина до 110 м.).

Събитието е отворено за всички желаещи и предлага учебни работилници по болтиране за тези, които не са се занимавали преди с това. Новобранци в спорта са също толкова добре дошли на фестивала колкото и зарибените катерачи, като помощта им ще бъде насочена в организационни задачи, предимно подготвяне на храната и партито за разпускащите вечери. Входът от 40 евро за целия период от 10 дни (08 – 18.09) покрива нощуването в палатков лагер, с осигурени ток и вода, хапване и пийване.

Canyon_Tjesno_DRill_Chill

Каньон Тйесно (тясно, на сръбски) е уникален катерачен обект, с дължина около километър и височина достигаща до 400 метра и се намира недалеч от втория по големина град в Босна, Баня Лука. Скалата е от много чист, ерозирал варовик, приел разнообразие от форми – дълги туфи, огромни сводове, гладки плочи или огромни цепнатини. Това е само една от перлите на природата в Босна, която крие голям брой подобни скални проломи, заграждащи многото й реки. Благай, Дрежница, Дарива и Пецка са други катерачни оазиси, които заслужават внимание.

Фестивалът ползва за база село Рекавице, от където е и подходът за самите маршрути. Придвижването с кола в Босна и Херцеговина е бавно, но живописно. Инфраструктурата на страната е предимно от двуленотови пътища, които се вият между гористи хълмове. Частично изградена магистрала свързва столицата Сараево с Баня Лука. При спирки по пътя трябва да се избягва разхождането по изоставени тревни площи, заради опасност от неактивирани противопехотни мини, изостанали от войната.

Повече за фестивала Drill and Chill и Босна и Херцеговина като дестинация за екстремни спортове ще откриете в брой ЕСЕН 2016 на списанието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.