Подводна кариера

0
 

Сподели

Shares

Чудите се как се става водолаз? Със сигурност можем да ви уверим, че не е никак лесно. Затова с нашите приятели от NAUI в няколко статии ще ви запознаем със степените (по системата NAUI) в развитието на един водолаз – за истинските маниаци и любителите на подводните изживявания.

Цветан Стоев

Националната асоциация на подводните инструктори (NAUI) е основана през >1959 г. в САЩ. Основната й цел е да поддържа и разпространява безопасни гмуркания чрез качествено обучение. Всички приходи, които получава, се инвестират в разширяване и разработване на нови методи за тренинг на водолази.
NAUI е призната в целия свят, а сертификатите й са валидни навсякъде. В САЩ асоциацията работи съвместно с повечето държавни институции. През курсовете за водолази на NAUI са преминали всички от пожарната на Ню Йорк, бреговата охрана, шерифски управления, дори астронавтите на NAUI.
От октомври 2008 NAUI има и представителство в България. То предлага пълната гама от обучения.

Науи България

Курсовете са разпределени в няколко категории и преминават през различни нива.

Любителски водолазни курсове: Водолаз (Scuba Diver), Напреднал водолаз (Advanced Scuba Diver), Майстор водолаз (Master Scuba Diver), Опитен водолаз (Experienced Scuba Diver), Гмуркач;

Специализирани водолазни курсове: Включват обучения за подводни фотографи, археолози, за оказване на първа помощ и др.;

Технически водолазни курсове: Те са свързани със спускания, които имат таван – пещери, кораби, режим на декомпресия;

Лидерски курсове: Дайвмастър (Divemaster), Асистент инструктор (Assistant Instructor),
Инструктор гмуркач (Skin Diving Instrictor).

Инструкторски курсове: Курс за обучение на инструктори (ITC), Курс за преминаване на инструктори (ICC)

Михаил Заимов

ПЪРВО СЕРТИФИКАЦИОННО НИВО НА NAUI – ВОДОЛАЗ (Scuba Diver)
Минимална възраст: Младши водолаз – 10 г., Водолаз – 12 г.
Кандидатите получават необходимата екипировка и отговарят по грижите за нейната поддръжка.
По време на курса те се запознават с теория, която се прилага на практика чрез минимум пет спускания в открити водни площи, задължително проведени през деня. На ден не могат да се правят повече от две спускания. Всички спускания и упражнения се извършват с NAUI инструктор.
Усвоява се основната теория: водолазно оборудване, физика, физиология, планиране на спускания, основни средства, необходими за безопасен престой под вода.

Основни практически упражнения: почистване на регулатор, почистване на маска или подмяната й под вода, контролиране на плаваемостта под вода, подводна комуникация, споделяне на въздух с водолазен партньор, следене консумацията на въздух.

Максималната дълбочина за гмуркане по време на курса и след успешното му завършване е 18 метра. Сертификатът дава право на самостоятелни спускания. Самостоятелно обаче не означава сам, а без водолазен ръководител – Инструктор или Дайвмастър. Спусканията трябва да се извършват със сертифициран водолазен партньор.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.