Монблан vs. Елбрус: 10-те най-високи върха в Европа

Само тези с голямо топографическо възвишение!

0
 

Сподели

Shares
най-високите върхове на европа
Снимка: Pixabay.com

Високи сини планини, ама едни са по-високи от други, че и по в Европа от тях. А кой е най-високият връх на Стария континент е въпрос на надморска височина и малко география. Защото мнозина ще възкликнат, че Монблан, със своите 4810 метра, е върхът на връховете, но Е ли Елбрус в Европа или не е? Според географията, високият 5642 метра връх, Е. И пак според географията Монблан се нарежда чак на 7-о място, сред европейските първенци. Защо?

В настоящата класация ще ви покажем 10-те най-високи европейски върха, като ще разгледаме само тези с голямо топографическо възвишение. Иначе казано, основните върхове с височина над 1500 м, при които разстоянието между най-високата и най-ниската точка, между които се образува вертикална линия, е достатъчно голямо. В целия свят такива са около 1520. Пропуснати са върхове като Матерхорн и Айгер, които са сателитни, свързват по-високи планини и следователно не постигат достатъчно топографическо възвишение.

Дюфур – 4634 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Вторият по височина връх в Алпите е част от масива Монте Роза и се намира на границата между Италия и Швейцария. Първоначално е наречен „Горнерхорм“. Първото успешно изкачване е на 1 август 1855 от група алпинисти, събрана от Чарлс Хъдсън, който загива 10 години по-късно при първото изкачване на Матерхорн.

Пътят нагоре пресича голям ледник преди да достигне скалистия участък в подножието. Сравнително лесен от техническа гледна точка маршрутът изисква отлична физическа форма и добра аклиматизация.

Ушба – 4710 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Кавказкият връх Ушба се намира в грузинската област Сванетия, на границата с Русия. Заради стръмния му профил и нестабилните климатични условия е смятан за един от най-трудните за изкачване върхове в Кавказ. Изкачен е за първи път през 1903 г. от германско-швейцарско-австрийска експедиция, водена от Б. Рикмер-Рикмерс.

Върхът е по-достъпен откъм Североизточния ръб, който се изкачва от руската страна на рида до високо плато и оттам се подхожда към върха.

Джимара – 4780 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Още един кавказец на границата между Русия и Грузия, в района на Северна Осетия. Джимара е вторият по височина връх на хребета Хох. По склоновете на върха се намират ледниците Мидаграбин на запад и Суатиси на юг. 

Монблан – 4810 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Най-високата и най-бяла точка на Европейския съюз се издига на границата между Франция и Италия. Силно популярна дестинация за любителите на вертикалните разходки, Монблан е изкачен първи път от Жак Балма и Мишел Пакар на 8 август 1786 г. Това изкачване става по инициатива на Орас дьо Сосюр, учредил награда за този, който открие начин за покоряването на Монблан. Първата жена, изкачила върха, е Мари Паради през 1808 г.

Тетнулди – 4869 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Отново в Грузия, този съименник на Монблан (в превод от грузински Тетнулди означава “Бялата планина”) е и съсед на Ушба. Разположен е в грузинското разклонение на Безенгийската стена, в Главния кавказки хребет, в района Горна Сванетия. 

През 2016 г. от Северозападната страна е изграден едноименният ски курорт, разполагащ с 4 лифта, които отвеждат посетителите на 3165 м.

Казбек – 5054 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Няма да повярвате, но връх Казбек се намира в Грузия. На границата с Русия, в Северна Осетия! Казбек представлява спящ стратовулкан и като такъв, често демонстрира тектонична активност, която причинява леки трусове. Поради тази причина ледниците, разположени по стръмните склонове на Казбек, често падат на големи отломки и създават опасни ситуации за алпинистите. Така например на 20 август 2014 г. седем души губят живота си след срутване на ледника Девдараки.

Кощан Тау – 5152 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Част от най-високите и труднодостъпни възвишения в Централен Кавказ, върхът се намира изцяло в Русия, между районите Безенги и Балкария. Изкачен е за първи път през 1889 г. от Херман Ули, след като англо-швейцарската експедиция от 1888 г. завършва със смъртта на участниците в нея. 

Днес Кощан Тау е популярна дестинация за алпинистите от цял свят. 

Шхара – 5201 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Трети в списъка и първи по височина в… Грузия, върхът се намира в Голям Кавказ, на границата между Русия и Грузия, между областите Горна Сванетия в Грузия и район Безенги в Кабардино-Балкария.

Шхара се издига на Безенгийската стена – стръмна и остра планинска бариера, без никакви понижения, простираща се на дължина 12 km. Тя е част от Главния кавказки хребет, обсипана с голи скали и обхваната от плътна ледена покривка. Това е най-гъсто осеяната с високи върхове и ледникови системи част от Кавказ.

Дихтау – 5205 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Вторият по височина европейски връх се намира в Кабардино-Балкарския високопланински резерват, на територията на Руската Федерация. Представлява пирамидален масив от плътни скали, по който са прокарани над 10 маршрута. Първото изкачване е осъществено през 1888 г. от Алберт Мъмери и Хенри Зарфлу. 

Елбрус – 5642 м

най-високите върхове на европа
Снимка: wikimedia.org

Ето го и него – Елбрус или “вечната планина”, издигащ се високо над всички останали европейски върхове. Горд и… достижим. От алпинистите. 

Елбрус се намира на руска територия и е част от Кавказкия планински масив, образуващ границата между Грузия и Русия. Върхът е и свързващото място на европейските и азиатските тектонски плочи. Състои от два вулканични върха – западен (5642) и източен (5,621 м). По-малкият източен връх е изкачен за пръв път през 1829 г. от Халир Хачиров. 45 години по-късно е изкачен и по-високият западен връх. Това става през 1874 г. от британска експедиция, водена от Флорънс Крауфорд Гроув.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.