Шерпа – хората от Хималаите

0
 

Сподели

Shares

Кои са Шерпа и с какво се занимават?

Шерпа на тибетски означава източен народ. Това е етническа група, която живее основно в планинските райони на Непал, Хималаите. Шерпите мигрират от Източен Тибет към Непал. Заселват се северно от Катманду и се занимават със земеделие (картофи, овес), търговия и скотовъдство (отглеждат якове). Шерпа живеят още в Тибет, Бутан и Индия. Броят на населението е около 277 000 човека.

Шерп под Еверест снимка: mpora
Шерп под Еверест снимка: mpora

Развитието на високопланинския туризъм и алпинизма след 1959 г. променя много начина им на живот. Днес много Шерпи биват наемани като водачи или носачи от експедициите в Хималаите. Те са известни в цял свят с издръжливостта си и познанията си за високопланинските райони. Твърди се, че тяхната феноменална способност за катерене е свързана с генетични адаптации, настъпили в резултата на това, че живеят на висока надморска височина (такъв аргумент има и за бегачите на дълги разстояния от Кения и Етиопия).

Известни личности

Може би най-известният шерп е Тенсинг Норгей, който заедно с Едмънд Хилари стават първите хора, изкачили най-високият осемхилядник – Еверест.

Апа Шерпа и Фурба Таши Шерпа държат рекорда за най-много успешни изкачвания на Еверест, а именно удивителната цифра – 21.

Лхакпа Шерпа снимка: outsideonline.com
Лхакпа Шерпа снимка: outsideonline.com

Лхакпа Шерпа е жената с най-много изкачвания на Еверест – цели 8.

Ангрита Шерпа, наричан още „Снежният леопард“ е изкачил Еверест 10 пъти без да използва допълнителен кислород.

Пемба Джордже – специалист по скоростно катерене, принадлежи му рекорда за най-кратко изкачване на връх Еверест (8 часа и 10 мин).

Бабу Чири – алпинист, изкачил Еверест 10 пъти, като при едно от изкачванията престоява на върха 21 часа без кислороден апарат.

Пемба Дома – първата непалска алпинистка, изкачила Еверест по северната стена и шестата жена, идкачила върха два пъти. Водачка на Непалската женска експедиция 2002.

Лакпа Шерпа и Сано Бабу снимка: National Georgaphic
Лакпа Шерпа и Сано Бабу снимка: National Georgaphic

Лакпа Тшери Шерпа и Сано Бабу Шерпа, които през 2011 година поставят новия рекорд за свободен полет, като качват тандемен парапланер до Еверест и успяват да излетят от 8 848м.

Трагедии с Шерпа

Първата трагедия е още през далечната 1922 г., по време на проучване от Джордж Малори на Еверест. Тогава лавина удря експедицията и седем шерпи загиват.

През годините в планината има много записани случаи на загинали шерпи. По данни от 2014 г. на всеки 100 шерпа загиват четирима.

През 2014 г. 16 шерпа загиват след лавина при ледопада Хумбу. Шерпите са били общо 25 и са пренасяли оборудване за лагер на алпинисти. Те са правели първо изкачване за сезона, като са имали задача да подсигурят маршрута и най-вече да оправят въжетата на Южното седло (8000 м).

Шерпа снимка: mpora
Шерпа снимка: mpora

Бунтът на Шерпa

Голямата мъка на шерпите е, че за работата, която вършат, не получават почти нищо. Те са изключително експлоатирани. За сравнение, един шерп получава между 3 000 и 6 000 долара на сезон, а един западен водач около 60 000 долара. Те се бунтуват и за това, че обезщетението при смърт или нараняване е 4 600 долара, но това не е във всички случаи. След голямата лавина през 2014 г. правителството предлага обезщетение за 16-те планински водачи, което възлиза на 408 долара на човек. Това разгневи изключително не само семействата на загиналите, но и цялата общност. През 2014 г. шерпите отказват да изкачват Еверест и върхът остава затворен за сезона.

През 2013 г. има и друг конфликт между шерпи и чуждестранни алпинисти, като предполагаемите причини за спора са, че алпинистите не искат да използват услугите на шерпите или това, че не са ги послушали за условията в планината. Конфликтът избухнал в лагер 2, като се стигнало и до физическа разправа. Има данни, че повече от 100 шерпи са били там.

Със сигурност агресията не е начин за оправяне на проблеми, но в действителност чак след бунтовете на шерпите правителството прави предложение за фонд ранени и починали планински водачи.

Съществуват и различни проекти  за подкрепа на общността  Шерпа  и семействата на загиналите или пострадалите от трагедии в планинските райони. Такъв фонд създават планинските водачи Дейв Мортън и Мелиса Арно.

Създава се фонд за образованието, за да се подпомогнат непалските деца.

Ако искате да научите повече за живота на общността Шерпа можете да гледате и едноименния филм, който излиза през 2014 г. Този документален филм съдържа архивни кадри с първите стъпили на Еверест (Тенсинг Норгей, Едмънд Хилари), застъпва историята на Фурба Таши (21 изкачвания на Еверест), разглежда културата на Шерпа и духовните взаимоотношения на хората с планината. Обърнато е внимание и на бунта от 2014 г. Патрик Пиърс определя филма, като: „Грандиозно, интимно и политически провокативно изложение на опасностите, расовото напрежение и суровите икономически реалности на най-високата планина в света“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.