R.I.P. Сара Бърк (1982 – 2012)

0
 

Сподели

Shares

Канадската скиорка Сара Бърк почина 9 дни след своя инцидент, случил се по време на тренировки за зимните екстремни игри.

Световната шампионка падна на същия пайп, на който сноубордистът Кевин Пиърс получи мозъчна травма по време на тренировки (31. Дек ’09).

В резултат на падането, една от четирите артерии, подхранващи мозъка на Сара с кръв, бива разкъсана. Това води до сърдечен арест, след което спасителите са приложили сърдечен масаж.

Изследвания в болницата, на по-късен етап, показват запазване на функционалността на продълговатия мозък, който е връзката с гръбнака. Сара е поставена на животоподдържаща система и е наложена терапевтична хипотермия, с цел помощ за оздравяване.

На 11 януари лекарите успяват да поправят артерията. След операцията докторите провеждат неврологични, електродиагностични, рентгенови и ЯМР изследвания. За жалост откриват, че Сара Бърк е получила тежка необратима мозъчна травма.

Семейството на Сара излезе с изявление пред медиите: „Сара си отиде в мир, заобиколена от хората, които обичаше. По нейно желание, органите и тъканите й бяха дарени за спасяване на други животи.“

Бърк беше най-познатото лице сред жените в своя спорт. Тя ще бъде запомнена като легенда, която остави огромно богатство за скиорките.

Мнения на известни личности за случилото се:
Питър Джъдж, Изпълнителен директор на Канадската Асоциация по Ски свободен стил: Подкрепата ни е отправена към съпруга на Сара, Рори и семейството й. Тя ще липсва на нашата федерация и цялото ски общество!

Травис Пастрана: За мен беше удоволствие и привилегия да познавам толкова велик човек и вдъхновяващ атлет. Следата, която тя остави, ще се помни вечно. Искам да подкрепя Рори и останалото семейство на Сара, както и многото й приятели. Ще ни липсваш вечно.

Matchstick Productions, филмова компания: Това, което Сара Бърк направи за ските, не може да бъде отъждествено с проста стойност. Тя ще ни липсва. Искаме да изразим подкрепа към семействата на Сара и Рори.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.