Зимен бивак – съвети за първата ни нощувка навън

Така че да има и втора, и трета

0
 

Сподели

Shares
зимен бивак
Снимка: https://www.departures.com/

Нощуването на открито е вълнуващо, романтично, одухотворяващо – чудесен начин да се почувстваме по-близо до природата. Въпреки това зимният бивак е значително по-суровата версия на летния такъв, затова и изисква по-специална подготовка. Ето какво е нужно да знаем, за да преживеем зимната нощ навън благополучно.

Екипировката за зимен бивак

Най-съществена, разбира се, е екипировката, която ни изолира от студа. Шалтето е задължително и колкото е по-дебело, толкова по-добре ще ни отделя от снежния под на бивака. Добра идея е, ако шалтето е тънко, да се подложи спасително фолио под него. Спалния чувал можете да изберете по различни характеристики – най-вече по температурата на комфорт, зададена от производителя, но и по много други. Изключително внимателни бъдете, ако спалният ви чувал е от естествен пух, защото намокри ли се от конденза в зимния бивак, ще се загубят изолационните му качества.

Уормърите са друг начин да се стоплим през студената нощ, като в зависимост от вида им, те могат да излъчват топлина до около 10 часа. Препоръчително е си носите няколко броя уормъри дори да не планувате да ги ползвате – те могат да се окажат спасителния ви сал, ако се събудите от студ по средата на нощта. Допълнителни чифтове ръкавици и чорапи са задължителни в случай, че основните се намокрят. Предмети като челник, тенджера, канче, котлон са част от класическите пособия, с които да си създадем удобство и уют.

Бивакуването

Има няколко основни разновидности на снежния бивак, но който и да изберете, имайте предвид следните съвети:

Местата, определени за сън, трябва да бъдат разположени по-високо от пода на подслона, за да може тежкият студен въздух да остане в ниското, а при „леглата“ да бъде по-топло. Входът на конструкцията също е добре да бъде по-ниско от „спалнята“.

Оставете лопатата вътре в бивака. Все пак пропадане на снежното убежище не е 100% изключено. Ако имате лавинни уреди, по-добре е да ги оставите включени, докато спите.

Дръжте всичко, което е важно да остане сухо, в спалния чувал. Ако нещо е влажно и не искаме да го намерим на „кочан“ сутринта, трябва да бъде в чувала. Добра идея е да извадите стелките на обувките си и да ги приберете и тях на топло в чувала – на сутринта ще бъдете благодарни за този си избор.

Спете с шапка, за да не губите топлина от главата. Митът, че най-много топлина се губи от главата, не е верен, но от тази част на тялото също се изстудяваме.

Не на последно място, консумирайте много течности, тъй като тялото бързо се обезводнява, бидейки непрекъснато изложено на сухия и студен въздух наоколо. Пакетчета „Хидратин“ или други добавки, подпомагащи електролитния баланс в тялото, са препоръчителни, когато плануваме да бивакуваме зимата.

Вижте още: Бивакуването – или на хотел с безброй звезди

Снежна пещера
Снимка: https://www.snowaddiction.org/

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.