Предвидени и непредвидени снежни убежища

0
 

Сподели

Shares

Планината, особено през зимния период, често може да бъде неприветлива, опасна и да ни постави в ситуации, в които трябва да се справяме гъвкаво спрямо няколко водещи фактора. Информацията за настоящите и отминали метеорологични условия, наличието и дебелината на снежната покривка, опитът на планинаря, предвиденото време и наличната екипировка са жизнено важни при справянето с екстремни ситуации.

Снежните съоръжения изискват да бъдат стабилно устроени според климатичните условия. При изграждането им дебелината и структурата на пластовете са водещи. В тези убежища температурата може да превиши нулата, което ги прави подходящи за предвидено и непредвидено бивакуване.

палатково устройство

Палатковите устройства се нуждаят от твърд слой сняг. Понякога може да се наложи да се копае до наличието на такъв или да се отъпка с крака добре мястото на изграждане. При силен вятър са нужни ветроизолиращи стени от снежни блокове.

снежна хижа

Снежната хижа се изгражда при наличието на тънка снежна покривка. Мястото се изкопава до основа и се строят стени от снежни блокове от четирите страни на бивака. За греди може да се използват дъски, ски, щеки и клони, а отгоре се затрупва със сняг. Накрая се запълват междублоковите фуги.
Снежната траншея се изгражда по подобен начин. Разликата е, че тя се изкопава в по-дълбока снежна покривка.

снежна пещера

Снежната пещера е най-топлият зимен бивак. Тя се нуждае от 160 см снежна покривка. Нейните размери трябва да бъдат 70 см диаметър на входа, 200 см дължина и ширина (в зависимост от броя на планинарите). Височината не трябва да е под 100 см. Първо мястото се сондира, след което се изсича входът. След първите 40 см се започва разширяване встрани и нагоре. Заключителната част се състои в заглаждане на свода с ръка и запален примус или свещ. Под стените се изкопава околовръстен канал, свързан с входа, за да не се получава конденз. Входът се затваря с раници или снежен блок. Оставя се вентилационен отвор, а пещерата трябва да бъде обозначена отвън.

пещера изкопана при основата на дърво

Снежна пещера, изкопана при основата на дърво е вид непредвидено убежище. За изграждането й е необходимо да има снежна покривка от поне 160 см. Копаенето започва на около метър от клоните на дървото и целта е те да се подкопаят.

снежно иглу

Снежно иглу – пример за предвидено снежно убежище. За изграждането му е необходим добре сплъстен сняг и 3-4 планинари, един от които става зидар в мястото на изграждане, а останалите изсичат блокове и му ги носят. Зидарят дообработва на място блоковете и ги подрежда цилиндрично в диаметър 2-3 м. След първите 2 реда блоковете се обработват, така че кръговете да се стесняват навътре. След затваряне на иглуто се пробива входът и му се прави пристройка. Изглажда се отвътре, а отвън се запълват фугите.

Вижте още:Как да си направим иглу в шест стъпки

ЕКИПИРОВКАТА
За изграждане: лопата, трион за ледени блокове, сонда.
За нощуване: зимен чувал, двупластово шалте, свещи (запалена в зимен бивак, тя повишава температурата и шанса за оцеляване), кибрит, примус и канче за разтопяване на сняг за вода, сухи дрехи за избягване на хипотермия.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.