Лавинистика: БАССЕС обучава безплатно деца и младежи от 10 до 18 години

Изключително полезното обучение по лавинна безопасност се случва с помощта на дарения

0
 

Сподели

Shares
Лавинистика
Снимка: БАССЕС

Какво е това Лавинистика? Едно изключително ценно обучение по лавинна безопасност, насочено към усвояване на знания по оценка на риска, умения за превенция, както и за действия при евентуален инцидент.

Кога да учим Лавинистика?

Колкото по-рано, толкова по-добре. С усвояването от децата на умения по ски, сноуборд и различни занимания в зимната планина, нараства и необходимостта те да бъдат запознати със зимните условия и всички промени, които могат да настъпят в планината, под действието на атмосферни условия или човешка намеса.

Разбира се, децата и младежите възприемат света през своя необременен от предразсъдъци светоглед, с огромна доза любопитство и ентусиазъм. Ето защо и поднесената по креативен начин информация и осмислянето ѝ чрез игра и практически занимания, са най-добрият вариант за обучение.

Лавинистика
Снимка: БАССЕС

Насоченост към деца и младежи между 10 и 18 години

Благодарение на дарения, Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) провежда безплатната инициатива за ОБУЧЕНИЯ ПО ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ на една от най-рисковите групи в зимната планина – деца и младежи между 10 и 18 години.

Опитът показва, че в тази възрастова група младежите често имат достатъчно добри умения, за да опитват извънпистово каране на ски и сноуборд, но същевременно нямат познания за риска от лавини и не го осъзнават.

Тийн Лавинистика е специално насочена към младежите под 18-годишна възраст. В рамките на деня се дават отговори на въпросите:

Къде падат лавини? Кога падат лавини? Защо падат лавини?

Тя стартира през 2018 г., под формата на лекционни курсове в училища в страната. От зимата на 2022 г. обучението се фокусира към практическата страна на нещата – провеждат се специализирани теренни обучения, чиято цел е да запознае участниците с опасностите в зимните планински условия и възможните мерки, с които да ги избегнат.

Лавинистика
Снимка: БАССЕС

Под формата на игра

Заниманията са адаптирани за възрастта на децата и младежите и под формата на игра те научават основни елементи от лавинната безопасност. Работейки по групи, се запознават отблизо с необходимата лавинна екипировка и в края на деня имат възможност да представят наученото пред останалите участници.

Активностите залагат на преживелищния елемент. За целта се изготвят полигони, на които курсистите се упражняват в търсене с лавинен уред, сондиране със сонда, изкопаване на евентуална жертва, следят за важни фактори, като: изложения на склонове, структура на снега, козирки, навявки, метеорологични условия.

История

Сдружение „Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил“ (БАССЕС, www.befsa.com) е създадено през 1998 г. От над 20 години провежда Образователна програма за безопасно практикуване на зимни спортове в планински условия. В рамките на нея организира публично достъпни лекции на тема „Лавинна безопасност“, провежда практически курсове, изготвя различни образователни материали, като книги, видео обучителни курсове (Лавинните серии на БАССЕС, safety.befsa.com), брошури и консултира различни правителствени и неправителствени организации по темите, свързани с лавини и безопасност в зимните планински условия. Към този момент БАССЕС има зад гърба си:

  •  над 8000 посещения на лекциите по лавинна безопасност;
  •  над 1000 души, обучени на двудневни практически курсове;
  •  две издадени книги, свързани с лавинната безопасност („Лавини в България“ и „Лавинна безопасност – наръчник за скиори и сноубордисти“);
  •  хиляди гледания на кратките видео филмчета в поредицата „Лавинни
    серии на БАССЕС“ на уеб адрес safety.befsa.com.

Участие

Всеки желаещ да участва, следва да изпрати три имена и телефонен номер (на участник и родител), както и възраст на участника на safety@befsa.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.