Атанас Скатов с десета книга – „Седемте континентални първенци“

Алпинистът ни с полезно и интересно четиво

0
 

Сподели

Shares
Атанас Скатов
Атанас Скатов

В ръцете ми е поредната книга на вегана д-р Атанас Скатов. Посрещнахме  я като нещо закономерно, защото като че ли вече свикнахме с това. След всяко свое голямо изкачване на един или друг от най-високите върхове на планетата той да издаде книга за своята битка с ледените върхове на Хималаите и Каракорум.

Поредната му книга обаче се отличава от предишните. На първо място тя е много по обемиста от първите пет – цели 656 страници. Страници, които е запълнил с един негов познат ни увлекателен и четивен жанр. Книгата се чете с лекота, защото Наско не говори само за върховете, за тяхната красота, трудност и  опасност. Той ни запознава с хората, с които се е срещал по пътя си. Говори с тях, интересува се от бита и  нравите им. А тези хора са толкова различни, защото са представители на цялата планета. Те са от Азия,  Африка, Южна и Северна Америка. От Европа, Австралия с Нова Зеландия и с Океания. Та дори и с негоподобните пътешественици, учени, изследователи и спортисти временно пребиваващи в безлюдния континент. Безлюден, защото все още няма човек, който в биографията си е имал правото като рожденно място да отбележи седмият континент Антарктида.

Да, на този континент жители няма, но има върхове, които са най-заснежени, най-обледени. Те не са много високи, но все пак имат един, който е коронован като първенец. Казва се Винсън с височина 4892 м и като такъв той е обект на неговия проект „SEVEN SUMMITS – VEGAN” или казано по-разбираемо „Изкачването на седемте континентални първенци“ и то не както това са направили близо 500 души, а като човек, който не консумира храна от животински произход.

На 10 януари 2013 г. като на шега Наско се изкачва на първенеца на Африка вр.Ухуру /5895 м/, познат на планинарите повече като  Килиманджаро. Пътешествениците и най-вече алпинистите знаят, че колкото по-високо човек се изкачва, толкова повече пред него хоризонта се открива и от там се виждат повече и по-примамливи върхове. Шест месецая по-късно /на 6 юли той поглежда света от позицията на първевенеца на Европа вр. Елбрус /5642 м/. Наско вече знае, че на нашата планета има 7 континента и най-важното, че има хора, които с голямо настървение желаят да стъпят на най-високите точки на тези континенти. Той знае и това, че това вече са сторили малко повече от 300 души и той търси с какво неговите изкачвания трябва да се отличаяват от другите. Междувременно като агроном, той се е отдал на запазването на природата и от 1 януари 2012 г. от вегетарианец, е преминал на веган – не консумира не само месо, но и никаква храна от животински произход.

На 4 януари 2014 г., вече като веган, той стъпва и на най-високата точка на Южна Америка вр. Аконкагуа /6962 м/. Идеята му харесва, а и вече знае, че за него височината не е проблем. През май предприема дръзко предизвикателство – среща с най-високия връх на планетата вр.Еверест -8848 м. /по най-новите измервания върхът вече е прибавил още 86 см към рекордната си височина – б.а/. Незнам дали случайно или по някакво предзнаменувание като бивш студент, научен сътрудник и асистент, той постига най-големия си успех точно на 24 май.

Атанас Скатов
Атанас Скатов и неговият проект

Върховете така силно обсебват Скатов, че той напуска работа и се отдава на своя проект. На 19 ноември изкачва и един от най- екзотичния връх в колекцията – първенеца на Австралия, Нова Зеландия и Океания– вр. Карстенц пирамид 4884 м. Месец по-късно – на 19 ноември Наско се справя и с най-скъпо струващия първенец на ледения континент вр. Винсън -4982 м.

На финалната права му остава, според него, най-трудният връх Денали, познат до преди година като вр. Маккинли. Включва се в американска експедиция. Достига подножието на върха, но разбирайки, че е веган ръководителят на експедицията не му разрешава да продължи. С голямо огорчение Наско отлага битка за по-късно.

Междувременно един след друг изкачва и няколко осемхилядника, защото е взел „две дини под една мишница” както се казва в една народна поговорка. Пак като веган иска да завоюва и най-престижната, за алпинистите, колекцдия на 14-те осемхилядника. Изкачва последователно Манаслу, Анапурна Дхаулагири, Макалу, Лхотце и повторно Еверест, този път от юг. Дава си само месец отдих и отлита в далечната Аляска. Този път всичко му е ясно и без да търси експедиция поема сам към най-студеният и северен голям връх на планетата. С много усилия на 20 юни 2017 г. първенецът на Северна Америка вр. Денали /Маккинли/ 6194 м. е под краката му. Наско става първият българин носител на тази много престижна колекция. И не само това той става и първият в света веган с тази колекция.

Всичко това, както вече споменахме в началото, Атанас Скатов е подредил много успешно между две много твърди корици, върху най-луксозната хартия, като към любопитния и завладяващ разказ той е разположил и 492 прекрасни фотоса. 140 от тях са към първенеца на Азия Еверест /от 2-те му изкачвания/, 131 са от страната на човекоядците Бали – вр. Карспенц, 105 от Антарктида, вр. Винсън, 60 от Северна Америка вр. Денали, 52 от Южна Америка вр. Аконкагуа, а 10 от прекрасните фотоса са към уводните и заключителни страници.

Атанас Скатов

Въпреки, че още от първия изкачен връх от Атанас Скатов следях и активто отразявах неговия път към големите върхове, с удоволствие и почти на един дъх прочетох 656-те страници. Книгата вече е на книжния пазар и всеки който следи не само изкачванията на Скатов, но и неговия творчески път няма да сгреши, ако я постави в своята библиотека. Освен обширните познания, които ще получите книгата може спокойно да послужи и като пътеводител за всички, които биха тръгнали към тези или в съседно до тях върхове.

ВИЖТЕ: Атанас Скатов с международен приз за мир

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.