Атанас Скатов изкачи осмия си осемхилядник

В 6:34 ч. тази сутрин алпинистът стъпи на Гашербрум I

0
 

Сподели

Shares

Атанас Скатов12 юли 6:34:42 часа българско време – NA VURHA SAM !” – Това е съобщението, което очаквахме тези дни от Каракорум и то не закъсня. На 12 юли 2019 г. Атанас Скатов е осъществил успешно изкачване на вр. Хидън пик или както още е известен Гашербрум I /8068 м/. С това си изкачване Наско събира в актива си осем от 14-те най-високи върхове на планетата.

Както е известно на почитателите на алпинизма през настоящата година Скатов има амбициозна програма, която трябва да го доближи до успешния край. И това е завоюването на „Хималайската корона”, чрез което той да стане не само първият българин, с това най-престижно отличие, но и първият в света веган.

През пролетния сезон на Хималаите Наско се справи успешно с третия по височина връх на планнетата Кангчендзьонга /8586 м/ на 15 май т.г. и само след месец той отново потегли далеч на изток. Този път целите му обаче са двойни – изкачването на двата осемхилядника на Каракорум, съответно Гашербрум I или както още е известен с името Хидън пик /8068 м/ и Гашербрум II /8035 м/.

С днешния си успех Наско презполови своя план, защото Хидън пик вече е в списъка на успешно изкачените му осемхилядници. По план само след няколкодневна почивка той отново ще тръгне нагоре, защото базовият лагер и за двата върха е един и същ, което дава възможност за изкачването и на двата върха.

Гашербрум I

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.