Първото изкачване на К2 през зимата

Непалските алпинисти са първите стъпили на върха през зимата

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Chhang Dawa Sherpa / Facebook

Първото зимно изкачване на най-високата точка на планинската верига Каракорум – К2 вече е факт! На 16 януари 2021г. десетима непалски алпинисти от различни експедиции достигат до 8611 м височина и с това стават първите на земята стъпили на К2 (Чогори) през зимата.

Новината съобщава Чанг Дауа Шерпа, ръководител на комерсиалната експедиция на ССТ. От базовия лагер пише в социалната мрежа:

„Направихме го! Повярвайте ми, направихме го – изкачихме върха!“

К2
Снимка: thoughtco.com

В поста си той пише, че непалските алпинист, членове на три различни експедиции са достигнали до най-високия връх на „Черните скали“ на 16 януари в 17.00 часа местно време (приблизително 14.00 българско време).

Това е първото зимно изкачване на втората най-висока планина в света, а К2 е единственият осемхилядник неизкачван през зимата. Разположен между огромните глетчери в планината Каракорум, той е определян от мнозина като най-трудния за изкачване. През годините стръмните му стени са станали „арена” на множество трагични инциденти, но и на много героични подвизи.

„Това е най-голямото постижение в историята на алпинизма и най-добрият пример за работа в екип“

Снимка: Chhang Dawa Sherpa / Facebook

Първите непалци достигат на 10 м под върха час по-рано от останалите алпинисти от останалите си колеги. Но ги изчакват, за да могат заедно да достигнат най-високата точка. Въпреки, че планината е непредвидима и могат да се случат много неща, алпинистите слизат благополучно от него.

ВИЖТЕ:ОБНОВЕНА: Алпинистът Серги Минготе загина в опит да изкачи К2

Десетимата са от три конкуретни експедиции. Водач на единия е Нирмал Пурджа, известен с прякора си Нимсдай, който придоби световна известност, след като изкачи всичките 14 осемхилядника на планетата за период от шест месеца.

Мингма Гиаеле Шерпа, по известен като Мингма Джи, е лидерът на другата експедиция, дългодишен планински водач в Хималаите, а Сона Шерпа е член на третия отбор Seven Summit Treks.

Първите на К2 през зимата са:

Nirmal Purja (Team Nimsdai)
Gelje Sherpa (Team Nimsdai)
Mingma David Sherpa (Team Nimsdai)
 Mingma G (Team Mingma G)
Sona Sherpa (Team SST).
Mingma Tenzi Sherpa (Team Nimsdai)
Pem Chhiri Sherpa (Team Mingma G)
Dawa Temba Sherpa (Team Nimsdai)
Kilu Pemba Sherpa (Team Mingma G)
Dawa Tenjing Sherpa (Team Mingma G)
Десет дни преди феноменалния успех на непалците, те напускат базовия лагер с молитвена церемония. След нея Нимсдай публикува своето обещание в социалната мрежа:
„Обещавам, че най-трудният, последният и най-големият алпинистки подвиг – К2 през зимата – ще принадлежи на непалците. Всички 13 осемхилядника са изкачени през зимата от международната катерачна общност, така че би било страхотен подвиг за непалската катерачна общност да напише история. Няма да напусна базовия лагер, докато мисията не бъде изпълнена. Справедливостта ще бъде постигната и мисията ще бъде изпълнена“

Ако планината ви позволи да се изкачите по нея, никой не може да ви спре!

Снимка: ft.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.