Атанас Скатов ще направи опит да изкачи нови два осемхилядника

Алпинистът вече е в подножието на върховете Гашербрум I и II

0
 

Сподели

Shares

В изпълнение на начертаната си програма за изкачване на 14-те надоблачини гиганта, без консумация на животински продукти, сливенският алпинист Атанас Скатов вече е в подножието на новата си цел. А тя отново е твърде амбициозна – изкачването на два от шестте върха, носещи името Гашербрум.

Атанас Скатов

Както е известно, на изток от първенеца на Каракорум – К-2, шест върха извисяват снаги в границите на 8-те хиляди метра и те са обозначени с римските цифри от I дo VI. Само два от тях обаче надминават магическата граница над 8000 метра и най-вече те привличат вниманието на алпинистите. Това са Гашербрум I, познат на алпинистите още като Хидън пик или Скритият връх /8068 м/, и Гашербрум II /8035 м/. Именно те са новото поредно предизвикателство пред Наско.

Гашербрум I снимка: caingram.info
Гашербрум I снимка: caingram.info

По информация, достигнала до нас лично от него, Наско отпътува от Сливен за Каракорум на 13 юни. Два дни по-късно той вече е в градчето Скарду, където е сборният пункт на новата му експедиция. На 17 юни 8-те алпинисти, с помощта на джипове, преодоляват трудното и опасно 150-километрово трасе до селцето Асколе /3000 м н.в./ От където започва истинският трек към базовия багер. В момента групата все още не е достигнала до базовия лагер, който се устройва на около 5200 м н.в. и се преминава за 6-7 дни.

По думите на Наско групата е сформирана от добри алпинисти. В момента те са само 8, но се очакват още двама. За сега всички членове се чувстват добре. Леко безпокойство обаче се чуства от необичайната за сезона обилна снежна покривка. Изкачването и на двата върха Наско ще направи без личен шерп и ползването на допълнителен кислород.

Гашербрум I и II

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.