Антарктическата озонова дупка се затвори

Новината съобщи Световната метеорлогична организация

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Daniel_Nebreda/Pixabay

Антарктическата озонова дупка – една от най-дълбоките и най-големи пропуски в озоновия слой през последните 40 години, се е затворила, според Световната метеорологична организация (WMO), на 6 януари 2021 г.

Тази озонова дупка над Антарктида беше една от най-големите, най-дълбоките и досега най-дълго съществуващи известни ни. Тя се затвори в края на декември, което се случи много по-късно от обикновено“, каза Клер Нилис, представител на Световната метеорлогична организация.

Разширяването на дупката се дължи на силен, студен полярен вихър и много ниски температури в стратосферата. Той има голям обхват на завихрящ се студен въздух в полярните области. Същите метеорологични фактори допринесоха за рекордната арктическа озонова дупка за 2020 г., която също се затвори.

С повишаването на температурите в стратосферата намаляването на озоновия слой се забавя, а полярният вихър отслабва и се разпада. Обикновено до края на декември нивата му се нормализират.

Снимка: earthobservatory.nasa.gov

Образуването на озонова дупка в Антарктика е ежегодно явление, регистрирано през последните 40 години. Изкуствените от човека химикали мигрират в стратосферата и се натрупват вътре в полярния вихър. Той започва да намалява по размер, тъй като доминират по-топлите температури.

ВИЖТЕ:Ледена епоха: Масивен айсберг се отчупи от ледник на Антарктида

Винсент-Анри Пийч, директор на Службата за наблюдение на атмосферата на Коперник, по-рано подчерта необходимостта от продължаване прилагането на Монреалския протокол, забраняващ емисиите на озоноразрушаващи вещества (OSD). Програмата за глобално наблюдение на атмосферата на ВМО работи в тясно сътрудничество със Службата за наблюдение на атмосферата на Коперник, Националната администрация по аеронавтика и космос на САЩ, околната среда и климатичните промени в Канада и други партньори за наблюдение на озоновия слой на Земята.

Снимка: lavivm/Pixabay

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.