Българската премиера на Free Solo ще бъде през март

Номинираният за “Оскар” филм ще бъде излъчен в ефира на National Geographic на 3-ти март от 20:55 ч.

0
 

Сподели

Shares

Точно в 20:55 ч. на 3-ти март българската публика ще има възможност да види за първи път номинирания за “Оскар” филм Free Solo. Той ще бъде излъчен в ефира на телевизия National Geographic (без рекламни блокове). Българската премиера ще бъде последвана и от глобално излъчване в 172 държави на 43 езика.

Free Solo
Снимка: National Geographic/Jimmy Chin

Освен номинацията си за “Оскар”, Free Solo наскоро получи и друго признание – награда за най-добър документален филм на 72-рата церемония на наградите на Бритранската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА).

По време на излъчванията на хитовия филм в САЩ бяха поставени няколко рекорда. В премиерната си седмица той регистрира най-много постъпления средно за киносалон от всички излъчвани документални филми. Освен това Free Solo имаше и най-много приходи от документален филм в деветнадесетата седмица от излъчването си. Към настоящия момент филмът е на второ място по общи приходи в САЩ и на първо място сред документалните ленти за 2018 г. в Обединеното кралство.

Free Solo
Снимка: National Geographic/Jimmy Chin

Докато снимахме филма, нямахме представа, че ще получи такъв прием – споделят режисьорите Чай Васарели и Джими Чин. – Повечето от нас не биха си и помислили да се изкачват без осигурителни средства нa 900 метра, но всеки може да открие нещо за себе си в историята за смелостта, отдадеността и решимостта на Алекс. Благодарни сме, че работим с National Geographic и Fox Home Entertainment, и много се вълнуваме, че пътешествието на Алекс ще продължи да вдъхновява хората, за да се осмелят да мечтаят.

Free Solo
Снимка: National Geographic/Jimmy Chin

Free Solo е обявен за един от десетте най-добри филма за годината от Entertainment Weekly. Критиците също го отличиха като един от най-впечатляващите филми – „изключителен“, „изумителен“ и „визуално смайващ“.

Free Solo
Снимка: National Geographic/Jimmy Chin

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.