Екстремните кулинарни увлечения на един учен в Антарктика

Вълнуващи кадри от новия сезон на Ice's Kitchen

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Cyprien Verseux

Когато навън фучат люти виелици, а снегът е затрупал и последната надежда за излизане, най-логичното нещо, което можем да направим, за да преборим скуката, е да отворим вратата на хладилника и да си причиним една приятна хранотерапевтична процедура, която да стопли скованите ни от студ мисли…

Точно тази тактика прилага в свободното си време и Сипрен Версо – астробиолог и гласиолог (човек, който с научни занимания оправдава нездравото си привличане към ледовете). Между нас и него обаче има една дребна разлика – неговата врата на хладилник всъщност е вратата на собствения му дом, а хладилникът са безкрайните ледени полета на Антарктика.

Снимка: Cyprien Verseux

Младият учен работи на най-отдалечената научна база в света – антарктическата станция Конкордия. Дори Международната Космическа Станция, разположена на някакви си 400 км над земята е по-близо до цивилизацията от местоработата на Сипрен.

Но, какво прави там той?

Официално събира проби от ледовете и изследва климата. Неофициално, в свободното си време човекът се забавлява като поддържа блог за екстремните условия, при които се налага да живее заедно с колегите си. Конкордия се намира в самото сърце на Антарктика, като температурите на това разкошно място редовно падат до -70 градуса по Целзий и дори различни бактерии не съумяват да оцелеят.

Снимка: Cyprien Verseux

Реалността в базата Сипрен обобщава така:

“През зимата, която тук продължава 9 месеца, това място не може нито да бъде напуснато, нито да бъде достигнато от външи хора. Студът е толкова сериозен, че двигателите на машините отказват да работят. Тук сме 13 човека – техници, учени, готвач и лекар. Виждаме слънцето през август, след 3 месеца мрак, в които то дори не се показва на хоризонта. Въздухът пък е изключително сух и беден на кислород”.

Въпреки непривлекателните условия Конкордия е силно атрактивна за учени от всякакви области, които тук имат възможност да изследват различни атмосферни и геофизични процеси и дори способността на човешкото тяло да се адаптира към условия, близки до тези на Марс или луната.  

Сипрен и колегите му проучват как се е изменял климата в миналото и дава евентуална представа за промяната му в бъдеще. Така, благодарение на проекта EPICA, провеждащ се на това място, знаем че нивата на парниковите газове и в частност въглеродния диоксид и метана никога през последните 800 000 години не са били толкова високи.

Но, да се върнем към хладилника…

Снимка: Cyprien Verseux

Веднъж, за да се позабавлява Сипрен излиза навън и опитва да си приготви храна с различни продукти. Вълнуващите местни условия обаче бързо осуетяват плановете му, като превръщат кулинарното начинание в забележителни хранително-вкусови скулптури от лед.

Ученият не е изненадан от подобен развой и заснема произведенията на антарктическото изкуство за своя профил в Twitter, като добавя: “Прясната ни храна свършва още в началото на зимата, дълго време нямаме снабдяване с нова, затова през повечето време ядем главно замразена храна. Тъй като температурите тук никога не са положителни просто я държим в контейнери навън”.

Резултатите от експеримента:

Снимка: Cyprien Verseux
Снимка: Cyprien Verseux
Снимка: Cyprien Verseux
Снимка: Cyprien Verseux
Снимка: Cyprien Verseux

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.