Игрите на зимата: Каяк на сняг

0
 

Сподели

Shares

Казват, че ако видите първия сняг през очите на дете, ще познаете истинското щастие. Ние може и да сме пораснали, но още пазим онази радост от игрите в пръхкавия, прясно навалял сняг. Разликата е само в играчките, с които си играем…

Каяк на сняг
Снимка: Дони Калчева, каяк на сняг, Витоша

В поредица от статии ви представяме игрите на зимата – сноукайт, спийдрайдинг, телемарк ски, каяк на сняг, еърборд, скибайк (сноубайк, сноубоб), 3ски, сноускут, сноусейлинг, леден уиндсърф, спускане с лопати. Всички игри на зимата можете да видите тук.

Игрите на зимата

Каякът на сняг със сигурност е измислен от отегчени каякари по време на маловодие, които са имали спешна нужда да седнат в лодка. Този спорт може да бъде съвсем аматьорско или крайно екстремно преживяване – зависи от личните предпочитания. Основният принцип е класически за всички планински спортове – качваш нагоре нещо, с което впоследствие се спускаш надолу по снега. Идеалните места за каране са чисти от дървета и скали и имат плавен преход или обратен наклон в края си. Той е нужен, за да се спре безпрепятствено, защото скоростта, която се вдига, е изненадващо висока.

Каяк на сняг

Управлението е много сходно на сърфиране в морето, в което именно се крие и красотата на карането на сноукаяк. Наклоните са към склона, а греблото се използва за завиване като рул. Най-хубавите спускания се получават в дълбок пресен сняг, където управлението е много по-лесно и спирането не е непостижимо. Забавлението и търкалянето са важни и неизбежни елементи в овладяването на лодката, което прави всяко спускане незабравимо. Сноукаякът като екстремен спорт се развива със сериозна скорост и вече има дори световна купа. Състезания се провеждат и в България.

Каяк на сняг
Снимка: maxresdefault

Какво ви трябва:

Каяк за бърза вода (препоръчително river-runnеr или creek модел, за да имате повече място да влезете със зимни дрехи)
Гребло
Каска
Лента за теглене на лодката
Препоръчително протектор за гръб.

Защо да пробваме:

Невероятно забавен и красив
Лесно се овладява
Дава сериозен адреналин
Може да се практикува навсякъде със склон и сняг
Сърфиране е, а морето е далеко.

Степен на трудност: 2
Достъпност в България: да

Повече за игрите на зимата можете да научите от пълния материал в брой ЗИМА 2013 на списание 360°. Ако сте пропуснали предишните броеве на списанието, свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена.

Зима 2013

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.