Нежна сила: Елка Василева и нейната антарктическа мисия

Тя е водач на лодка „Зодиак“ на Българската антарктическа база "Ливингстън" и е единствената жена логистик на нашата база

0
 

Сподели

Shares
Eлка Василева
Eлка Василева управлява лодката „Зодиак“ с нужното самообладание (снимка: Nunio Elka Vasileva, Фейсбук)

Ако я видите в градски условия, едва ли ще предположите, че такова крехко на пръв поглед момиче може да управлява със здрава ръка лодка в Южния ледовит океан.

Тя обаче се е доказала като отговорен кормчия, който с нужното самообладание пори водите около остров Ливингстън и осигурява придвижването на хора по вода, според нуждите на техните проекти.

Казва се Елка Василева и е водач на лодка „Зодиак“ на Българската антарктическа база „Ливингстън“. Тя е е единствената жена логистик на нашата база. За нея разказва в материал БНР.

Вижте още: Първото соло и без чужда помощ прекосяване на Антарктида е факт

Елка Василева осигурява придвижването на хората по вода до различни места, според нуждите на техните проекти
Елка Василева осигурява придвижването на хората по вода до различни места, според нуждите на техните проекти (снимка: Nunio Elka Vasileva, Фейсбук)

Ще я видите сериозна и съсредоточена да изпълнява курсове до различни точки, които дори липсват на картите. Някои геолози трябва да взимат проби от съседен остров или бряг, а проектите на други учени изискват пробовземане директно от океана. В някои случаи пък се налага да се записват падащи ледници и Елка е там със „Зодиак“.

За да се управлява плавателен съд в непознатите антарктически, понякога бурни води, се изисква психическа стабилност и доста кураж, а така също и умения, и опит по вода. Елка, която наричат Нуньо, е опитен „морски вълк“, научила доста за придвижването по вода от своя баща. Нейното най-дълго плаване без прекъсване е продължило 3 години и е било заедно с родителите ѝ. Те са осъществили плаване с 10-метрова яхта от Турция до Карибите и обратно, като са прекосили 2 пъти Атлантическия океан.

Елка Василева се е дипломирала в Художествената академия, със специалност „Метал“ и два пъти е работила по проекти на Кристо Явашев – Плаващите кейове и опаковането на Триумфалната арка в Париж.

Вижте още: Екстремните кулинарни увлечения на един учен в Антарктика

Елка Василева и командира на антарктическата база Недко Недков
Елка Василева и командира на антарктическата база Недко Недков
(снимка: Bulgarian Antarctic Institute, Фейсбук)

Била е ски учител и капитан, и екипаж на различни ветроходни и моторни яхти.
Признава, че никога не е очаквала, че ще отиде в Антарктика, а предложението да замине, получава, докато работи по проекта на Явашев в Париж:

Казаха, че търсят човек да кара лодки. Първо ми се видя като жълта новина, но се оказа истина и след по-малко от месец пътувах към Антарктида.

Да бъде единствената жена логистик на базата е интересно предизвикателство, признава Елка и добавя, че не приема суеверието, че жена на борда носи нещастие.  Казва, че не полът има значение, а това дали си разбираш от работата.

Най-интересното в тези географски ширини за Нуньо е, че открива нови земи, плажове, заливи, за които няма никаква информация – няма карти, не са отбелязани дълбочини.

Вижте още: Под вода и над облаците около българската антарктическа база

Елка Василева сред местните обитатели в Антарктида
Елка Василева сред местните обитатели в Антарктида през 2022 г. (снимка: Nunio Elka Vasileva, Фейсбук)

Когато я питат дали има страхове, когато излиза в морето, отговаря, че това са нещата, които не зависят от нея – например гръмотевичните бури, които изникват неочаквано в екваториални води. „Вълни, вятър и хора, без опит в морето, са неща, които капитанът или човекът, който поема отговорността, може да контролира или да взема решения“, казва Елка. Все пак признава, че за нея има едно ново притеснение във водите на Антарктика и това са леопардовите тюлени. Разказва също, че косатки, които са виждали не много далече при предишните мисии, предизвикват респект.

Смелото момиче признава, че, да бъде водач на лодка, за нея е най-интересната позиция в базата. Казва, че понякога поема рискове, а понякога е по-строга в името на сигурността.

Иначе се вълнува от факта, че все още има неизследвани океани и брегове, и те се намират там, на Антарктическото крайбрежие.

Вижте още: Нов световен рекорд: Скоростно изкачване на първенеца на Антарктика

Историята на Елка Василева разказва Марина Великова, музикант и музикален редактор в БНР, която също е част от българската експедиция на Антарктида.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.