Легендата в телемарк ските Катрин Ригби е загинала в лавина

„Най-добрата телемарк скиорка в познатата ни вселена“ отиде във вечните снежни полета

0
 

Сподели

Shares
Легендата в телемарк ските Катрин Ригби
Катрин Ригби (снимка: MARY MCINTYRE)

Известната американска скиорка Катрин „Каша“ Ригби е изгубила живота си при инцидент в района на „Орлово гнездо“ в Косово. Това се случило при фрийрайд спускане, предизвикало малка лавина.

Катрин Ригби е била там във връзка с нейния проект #tourdepiste, съобщава Euro News Albania. Ригби получава изключително тежка травма на гърдите, след като е уловена от малка лавина, с размери приблизително 25 метра на 10 метра. Лавината се е появила в началото на спускането на 35-градусов наклон. Последвал сблъсък на Ригби с голяма сила в дървета, което е довело до масивен вътрешен кръвоизлив и увреждане на органите ѝ, особено на белите ѝ дробове, съобщава skimag.com.

Въпреки бързата реакция на годеника ѝ Магнус Улф, който достигна до нея в рамките на 20 секунди и опитите му да я спаси, нараняванията на Ригби се оказват фатални и тя умира за секунди.

Вижте още: Лавинни инциденти: Световната шампионка по сноуборд Жюли Помагалски загина в лавина

Катрин Ригби
снимка: David Anstead

Родената във Върмонт 54-годишна скиорка има множество постижения в ски алпинизма, включително първото ски спускане от Чо Ойю (8201 м), шестият по височина връх в света, разположен в Хималаите.

Освен това тя извършва първите ски спускания на няколко върха в Камчатка и Ливан, изследва и спуска върхове в Сибир, кара ски на вулканите Котопакси и Чимборасо в Еквадор, извършва множество първи спускания на остров Бафин, покорява 21 върха за 21 дни в Боливия и се появява във филма на Уорън Милър от 2001 г., „Студен синтез“. Участва в „Ultimate Survival Alaska“ – сезон 3 през 2015 г.

Вижте още: Игрите на зимата: Телемарк

Катрин Ригби
снимка: Boston’s Wicked North Shore

Ригби е член на екипа на North Face от 1995 г. и е смятана за пионер в телемарк ските – техника, комбинираща алпийски и скандинавски ски, при които единият крак остава зад тялото, за да поддържа баланса на скиора.

Катрин Ригби е известна с новаторския си дух. Тя си поставя за цел да предефинира телемарка с високоскоростния си стил на каране. В Шампионата по екстремни ски на САЩ през 1996 г. Ригби се опитва да покаже и спечели признание за телемарка, като надминава традиционните алпийски скиори. През 1998 г. списание „Outside“ я описва като „Най-добрата телемарк скиорка в познатата ни вселена“, представяйки я на корицата на Women Outside.

Вижте още: „Академия за безопасност“- основи на познанието за лавини

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.