Изкуството да балансираш функционално с екологично

От водоустойчиви материи без PFC до неподвластен на времето дизайн, Fjällräven знае, че функционалността и устойчивостта вървят ръка за ръка

0
 

Сподели

Shares

Fjällräven познава отлично функционалната екипировка. Това е един от основните принципи, приложени в творческия и производствен процес. Но шведският бранд не замисля своите модели само с оглед на функционалността им. В стремежа си да бъде най-първокласната и устойчива аутдор компания на глобално ниво, Fjällräven проектира екипировката си с мисъл за природата. Марката намира начин да балансира функционалност и устойчивост.

Висока функционалност, нисък въглероден отпечатък

Промяната идва отвътре. За да следи за спазването на добрите практики и етични норми, Fjällräven прилага четири водещи принципа при проектирането на своите модели:

Функционалност : за какво ще бъде използван този продукт? Дали ще е за дълги преходи, катерене или пък за разходка в парка? Има причина Fjällräven да сложи точно този джоб там или пък да крои якето по определен начин. Ако продуктът е наистина полезен, той ще докаже себе си отново и отново, за години напред.

Физическа издръжливост: продуктите трябва да са стабилни. Това е повече от ясно. Материалите са избрани заради тяхното свойство да издържат на необятните предизвикателствата на планината. А и на живота също. Едновременно с това Fjällräven има нелеката задача да постигне равновесие между ефикасността на един материал и генерирания от него въглероден отпечатък.

Поправяемост: никой не може да опази дрехите си от скъсване. От Fjällräven знаят това много добре, приемат го и проектират своите модели, така че притежателят да може сам да извършва корекции.

Дизайн, неподвластен на времето: не е достатъчно да се изработват продукти, които да останат здрави след години. Ако даден модел изглежда остарял и старомоден след два сезона, то няма да искаме да го носим. Затова Fjällräven проектира своите модели с класическо, непреходно излъчване.

Материалите имат значение

Съществен принос към екологичната следа на една модна компания има изборът на суровите материали. Това върви ръка за ръка с функционалността на произведените продукти. Един материал може да има по-нисък въглероден отпечатък, но ако не върши това, за което е предназначен, като например да те пази от намокряне, то той не е устойчив въобще. Потребителите бързо ще забравят за него и ще потърсят алтернативно решение. Отчитайки това шведската Fjällräven си е съставила списък с подходящи материи, за да улесни своя избор.

Списъкът степенува материалите спрямо отделения от тях въглероден отпечатък. Тогава дизайнерите на Fjällräven могат да изберат най-добрия материал, пасващ на целта им. В комплект с ръководството за употреба на химикали Fjällräven може да оценява различни видове материи, за да бъде сигурна, че не се отклонява от устойчивата пътека. Материалите са оценявани от „превъзходен“ до „приемлив“, като най- долу в списъка са поставени забранени за употреба материали като ангорска вълна или PFC.

Без PFC от 2015 година

Преди десетилетие перфлуорвъглеводородите (PFC) бяха намерени в кръвта на антарктическите пингвини и полярните мечки. Макар дългосрочните ефекти от PFC да са все още неизяснени, съществуват предположения, че PFC засяга имунната и хормонална система. Това беше повече от достатъчна причина за Fjällräven да забрани използването на PFC в продуктите си. Но решението идва в момент, когато марката започва проект по разширяване на продуктовото си портфолио, за да добави дишащи водоустойчиви shell якета. Предизвикателство е да произвеждаш функционално, дишащо shell яке без да използваш изключително ефективният, но токсичен химикал PFC.

Снимка: Fjällräven

Продуктовият екип впряга всичките си усилия. Fjällräven успя да създаде новаторската материя Eco- Shell, като комбинира рециклиран и нов полиестер, както и нова технология за импрегниране.

След представянето й през 2015 година, колекцията Eco Shell на Fjällräven беше разширена и днес предлага екипировка за всякакви приключения. Но марката не е изневерява на своето обещание за модели, направени без PFC.

Снимка: Fjällräven

Този сезон колекцията Eco-Shell е съпътствана от High Coast Hydratic, за да предостави на потребителите надеждна трекинг екипиовка, пригодена за природата и града. Точно като Eco- Shell и колекцията Hydratic използва импрегнация без PFC, като предлага водоустойчиви дишащи модели, в устойчива и разнообразна опаковка. Якетата и панталони от серията High Coast са направени от рециклиран полиамид и имат защитен слой с авторски десен от вътрешната страна.

Снимка: Fjällräven

Какво представлява PFC?

Перфлуорвъглеводородите, познати още като PFC или флурокарбонати, традиционно се използват в екипировката за дейности на открито заради свойството си да правят материите водоустойчиви. Но този тип химикали никога не се разграждат в природата. Вместо това те се натрупват в организма на живите същества и дори стигат чак до нашата храна. Те влияят на репродуктивното здраве и хормоните при бозайниците, и са предполагаемо канцерогенни.

Открийте екипировката на марката на официалния сайт на Fjällräven за България. В момента избрани продукти се радват на сезонни отстъпки!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.