Носи приключенския дух навсякъде с теб

Шведският бранд Fjällräven ни запознава със задължителните якета за есенно-зимния сезон

0
 

Сподели

Shares

Дните станаха по-къси, слънцето вече рядко ни гали със своите лъчи. Дойдоха тъмните вечери и заедно със себе си донесоха хапливия студ, обгръщащ ни под звуците на черната хала навън. Там, на хоризонта виждаме планината, забулена в мъгла и нежно посипана със сняг. Притиснати от еднообразието на градския ден и желанието да видим нашият свят погледнат от най-високата възможна точка, ние се отправяме на приключение към висините.

Мисия: планина. Код: топло. Цел: никога да не изпитвате студ

За всеки момент от живота е хубаво да сме добре подготвени. Същото важи и за експедиции и трекинг в планините през зимата. Повече от желателно е да сме подходящо екипирани. Условията горе са непредвидими, с изключение на едно: температурата. Зимните месеци сковават планинските пътеки в лед и сняг, а вятърът допринася за арктическото усещане. А кой по-добре да разбира важността от подходящата защита срещу студ от шведският аутдор специалист Fjällräven (Фиелревен)? Тази година експертната марка представи новата си серия Expedition, предназначена за изключително студено време.

Първият прототип на якето Expedition се ражда преди почти 50 години като следствие от лоша нощувка на Оке Нордин (основателят на Fjällräven) в ръчно изкопана снежна яма. Оке би оценил “нощувката” си с една звезда, но ние оценяваме идеята, породена от нея, с 5 звезди, защото природолюбивият швед се амбицира да разработи яке, което прави невъзможно усещането за студ. Това обещание става реалност и се превръща в якето Expedition Down, направено от две якета, зашити заедно, за да се сведе до минимум загубата на топлина.

Якетата от Expedition серията на Fjällräven са изработени съобразно философията на марката за функционалност, устойчивост, широка приспособимост и възобновяемост при дизайна на своите артикули. От излизането си през 1974 г., Expedition Down Jacket якето е било верен спътник на приключенци и техните експедиции до Арктика и Хималаите, на градските жители и тяхната борба с мразовитите зими, както и на състезателите на Fjällräven Polar, каращи кучешки шейни през заснежените гори на Норвегия и Швеция.

Еднакво защитени в града и планината

От Fjällräven са се погрижили и за градските номади, любопитни да открият съкровищата на природата. От шведската компания вярват, че всеки следва да прекарва колкото се може повече време навън, на открито. Затова създават и линията си Vardag, която в превод от шведски означава “ежедневие”. Vardag съчетава в себе си семпъл дизайн, ежедневна функционалност и несъмнена връзка с изначалните ценности на Fjällräven. Продуктите от линията са предназначени да изградят своеобразен мост между града и природата и да направят прехода между двете пространства по-лесен.

Изключителността на колекцията се крие в плата G-1000, който е иновация на основателя на марката Оке Нордин. С разработването на този тип плат Нордин се стреми да създаде издръжлива, но многофункционална и проветрива материя, която ще може да се използва многократно и ще устои на износване или скъсване по време на дейности на открито. Оке използва и комбинацията от пчелен восък и парафин, разтопени чрез сешоара на съпругата му Елизабет за допълнително укрепване на материята и да я направи по-устойчива и гъвкава на атмосферни влияния. Така се получава гренландския восък, характерен за всички якета на Fjällräven, които са изработени от G-1000 плата. В резултат на неговите експерименти се ражда материя, която не само отблъсква водата, но е дишаща и с огромна абразивна устойчивост.

Дали ще предизвикате зимните стихии на дуел или пък искате да направите своите първи крачки сред планинските пътеки, можете да бъдете сигурни, че с есенно-зимната колекция якета на Fjällräven ще сте подготвени за всякакви ситуации.

Колекциите Vardag и Expedition, както и целия сегмент на Fjällräven можете да намерите в магазина на марката в The Mall или онлайн на www.fjallraven-shop.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.