Най-добрите съвети за сън при температури под нулатa

Шведският експерт Fjallraven с актуални препоръки за справяне с ниските температури

0
 

Сподели

Shares
Снимка: www.rei.com

Сред планинарите има смесени чувства, когато става дума за спане на палатки през зимата – някои го обичат, докато други не. От кои сте вие?

Ако все още не сте решили, може би е добре да знаете, че с правилните знания и малко практика, палатката в снега е фантастично изживяване.

Изберете място, защитено от вятъра, с дълбочина на снега, която е достатъчна, за да закотви правилно палатката. Трамбовайте снега със ски или снегоходки и оставете да се втвърди за около 15 минути. След това поставете палатката както обикновено, но използвайте снежни/пясъчни вместо обикновени колчета. Поставете сняг по протежение на страната на палатката, обърната към вятъра, за да предотвратите издухване на снежинки между слоевете и. Уверете се, че сте закачили всички пристягащи куки и обтяжни въжета. Снегът е хлъзгав и може да бъде измамен, така че е добра идея да използвате колкото се може повече точки за закрепване, за да разпределите напрежението, когато вятърът се усили.

ВИЖТЕ: Емблематичният модел яке на Fjällräven се превръща в серия – за истински студените зими

Палатката за зимна употреба трябва да има просторен вестибюл и вътрешна палатка. След като палатката е на мястото си, изградете ветрозащитна стена с височина около метър, подобна на стрела, като върхът ѝ е насочен към вятъра. Тя трябва да е на около три – пет метра от палатката. Това ще пречупи силните ветрове и също така ще блокира преноса на сняг, така че да не покрие палатката.

Снимка: Fjallraven

Когато палатката е на мястото си и ветрозащитата е завършена, изкопайте дупка за краката във вестибюла, за да можете удобно да седнете в края на вътрешната палатка с краката във вестибюла. След това можете да пропълзите внимателно във вътрешната палатка върху двоен слой шалтета, да легнете в любимото си положение за спане и да оформите снега, за да осигурите комфортен нощен сън.

Уверете се, че сте практикували това в безопасни и сигурни условия, близо до дома или планинската хижа, преди да тръгнете в пустошта.

В зимни условия ще пътувате с повече оборудване, което ще заема повече място. Следователно, палатката за зимна употреба трябва да има просторен вестибюл и вътрешен слой. Важно е отворите и вентилационната система да се разположат откъм подветрената страна и да можете да затворите, ако навява сняг. Вероятно част от вестибюла ще бъде напълнен с навят сняг, така че не оставяйте там безразборно оборудване. Затворете внимателно всички раници и чанти.

Снимка: Fjallraven

За по-дълги пътувания в пустошта винаги трябва да използвате двойни комплекти рейки в ръкавите на палатката. Това дава допълнителна стабилност – комбинацията от валежи и вятър са най-големите заплахи, когато става въпрос за срутване на палатка.

Избягвайте да разпъвате палатката си в стръмни дерета, в основата на стръмни заснежени склонове или подкозирки. Лавините са много по-опасни от вятъра и валящия сняг, така че не се страхувайте да изберете по-висока позиция, която е може би по-малко защитена и където снежните пластове може да се натрупат около палатката.

Снежни/пясъчни колчета се използват както обикновените и могат също така да бъдат забити хоризонтално като Т-котви. Забийте ги в снега и отъпчете мястото около тях и го оставете да замръзне за 15 минути, преди да стегнете обтягащите въжета.

Добре е през зимата да използвате двойни постелки за спане, една с пяна и една надуваема, с помпа. Самонадуващата се постелка за спане рядко се надува изцяло, особено през зимата.

За актуални продукти, които ще направят зимните ви приключения още по-вълнуващи, посетете официалния онлайн магазин на Fjallraven.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.