Гоцев връх: Непознат, но изкусителен

в дебрите на красивата планина Славянка

0
 

Сподели

Shares

 

Гоцев връх. Снимка: opoznai.bg

Малко известно е, че на юг от Пирин има още цяла една отделна планина преди Гърция. Тази планина се нарича Славянка и се нарежда на шесто място по височина в страната. Само Рила, Пирин, Витоша, Стара планина и Осогово са по-високи от нея.

Най-високата ѝ точка е Гоцев връх, издигащ се на 2212 метра. В миналото той е носел името Али ботуш, но през 1951 г. е прекръстен на Гоцев връх, в чест на големия български революционер Гоце Делчев.

Издига се на основното планинско било, между върховете Царев връх (2183 м) на запад и Шабран (2195 м) на изток. Той е изграден главно от протерозойски мрамори, а почвите наоколо са кафяви горски и обрасли във високопланинска тревна растителност с доста разнообразни видове, включително и ендемични.

Гоцев връх през зимата

Гоцев връх не е от най-популярните туристически дестинации, може би поради неговата отдалеченост. А и поради факта, че по времето на Желязната завеса е попадал в десеткилометровата гранична зона забранена за посещаване, където тогава туризъм не е бил развиван.

Въпреки това днес Гоцев връх е част от Маршрута Е-4 и по-точно неговото най-южно окончание. Освен това е включен и в инициативата на БТС „Покорител на 10-те планински първенци”, като печат за това може да се вземе от хижа „Славянка” и от хижа „Извора” (бивши гранични застави), които са и удобни изходни позиции за изкачването му.

Тази сравнително непозната и доста красива дестинация предлага алтернатива за намиране на нови, по-разнообразни маршрути из страната и е място, което обезателно трябва да бъде посетено!

ВИЖТЕ ОЩЕ: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.