Project Possible 14/7: Нирмал Пурджа е в базовия лагер под Шиша Пангма

Групата му планира изкачване до 23 октомври

0
 

Сподели

Shares
Нимс на К2. Снимка: Nirmal Purja

Финалната фаза на „Project Possible” вече официално е в ход. На 18 октомври Нирмал „Нимс” Пурджа най-накрая получи своето разрешително за изкачването на Шиша Пангма и напусна Катманду, отправяйки се към планината, като в момента се намира в базовия лагер под Шиша Пангма.

Целта му е най-накрая да да сложи точка на епичния Project Possible 14/7, целящ да изкачи всичките 14 осемхилядници за под 7 месеца. Ако успее това ще е с цели 7 години по-бързо от досегашния рекорд, а начинанието ще се превърне в един от най-впечатляващите подвизи в алпинизма на нашето време.

Пътят на Нимс дотук съвсем не беше от леките. При обявяването на плана си, през февруари тази година, той бе посрещнат с доста скептицизъм от световната алпинистка общност. Изкачването на всички тези 14 планини изглеждаше невъзможно поради ред обстоятелства, не само заради огромното физическо натоварване, което трябва да понесе тялото му.

Освен изтощителното изкачване, непалецът трябваше да се изправи и пред редица логистични препятствия, като набирането на достатъчно средства за това мащабното начинание и чакането за разрешително от китайските власти.

Сега, малко повече от 5 месеца по-късно, Нимс е на крачка да влезе в историята на алпинизма. Пред него вече се издига само последното препятствие – 8027 метровият исполин Шиша Пангма.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 3D пътешествие до върха на Шиша Пангма

В групата на Пурджа, която вече е на път към върха, влизат още и Мингма Давид Шерпа, Гесман Таманг, Гялзен Шерпа и Янгбу Шерпа – всичките силни и опитни алпинисти. Директорът на Climbalaya Treks – Мингма Шерпа, който при успех също ще запише на сметката си всички 14 осемхилядници, ще се грижи за устройването на базовия лагер, а логистичната подкрепа се осигурява от Seven Summit Treks.

Според последните новини от Пурджа, той и екипът му се надяват да достигнат върха до 23 октомври, докогато атмосферните условия ще са все още подходящи за целта, което им дава само няколко дни за цялата акция.

Макар Шиша Пангма да е най-ниският от 14-те осемхилядници, по ниво на трудност, той е по средата на класацията. Това означава, че ако няма много сняг в планината, екипът ще има възможността да осъществи едно бързо изкачване до върха до средата на тази седмица.

Но защо точно 23 октомври е набелязан като дата за финалния успех? Защото, ако го осъществи дотогава, Нимс ще изкачи всичките осемхилядници, не за седем, както беше планирано, а само за шест месеца!

Дали това ще се случи, предстои да разберем в предстоящите два дни.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.