Хвърли един поглед над Славянка

0
 

Сподели

Shares
Славянка
Славянка, пилот: Георги Николов/ снимка: Ира Кюрпанова

Славянка е прекрасна планина на българо-гръцката граница, на юг от Пирин. В нея се намира резерватът Али Ботуш, а най-високият връх на планината е Гоцев (2212м). Ако летиш с парапланер, връх Шабран (2195 м) е подходящ за излитане във всички посоки, а достъпът до него е сравнително лесен. По лични наблюдения това е една от най-малко посещаваните планини в България. Красива и дива! Рядко може да срещнеш човек там.

Легендата гласи, че в ясно време от билото на планината могат да се видят 22 планини в България, Гърция и Македония. А гледката от парапланер е невероятна!

Славянка
Славянка, пилот: Георги Николов/снимка: Ира Кюрпанова

От София до подножието на планината се стига за около 3 часа. В резервата има две хижи – „Извора“ и „Славянка“. Разходката до билото е около 3-5 часа в зависимост от изходната точка. Трябва да си подготвен за това, че може да не срещнеш никого цял ден – прекрасно е!

Славянка
Славянка/Снимка: Ира Кюрпанова

От върховете на Славянка, при подходящи условия, могат да се направят прекрасни полети с парапланер до Беласица и Пирин, над Мелнишките пирамиди, та дори да достигнеш до Бяло море, без да си минал през ГКПП. Няма да съжаляваш обаче, дори да останеш в района.

Славянка
Снимка: Ира Кюрпанова

Ако разполагаш с повече време можеш да се разходиш в Беласица, да пиеш чаша вино в Мелник или да се насладиш на минералната вода в Рупите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.