Пътят към духовното и физическо себеусъвършенстване

Как йога практиката ни помага да преоткрием себе си, разказва Кирил Йорданов

0
 

Сподели

Shares

Един от естествените житейски процеси е непрестанното търсене и намиране на нови неща, които да ни разкриват различни аспекти за самите нас. Точно към това се стреми следващият ни събеседник – Кирил Йорданов. Понастоящем той е инструктор по ащанга йога. През 2017 г. Кирил получава оторизация от института в Майсор (KPJAYI Authorization Level 1). След получената благословия от Гуруто си в Индия, Кирил отваря ‘МАЙСОР София’ – традиционна Ащанга йога програма в студио Сантоша, където преподава от 2015г. От него разбираме, че практиката е дълъг процес на търсене и постигане на себереализация на всички равнища, не само духовно, но и физическо. Точно затова той препоръчва този вид йога и на хората, които търсят душевен мир, и на тези, които се занимават с екстремни спортове. А защо е полезна за тях, как Кирил я открива и къде го отвежда пътят му, ни разказва в следващите редове.

Как започна да се занимаваш с йога?

Поривът ми да търся се появи, още когато бях малък. Много ми се искаше да намеря начин, чрез който да постигна така желаните себереализация и себеусъвършенстване. В началото започнах с различни практики. Тогава имаше книги за карате и Кунг Фу. Освен това започнах да ходя и на таекуондо. През 2002 г. открих и Тай Чи. Все повече продължавах да се доближавам до това, което исках – практика, която да е запазена в автентичния си вид. Тай Чи ме отведе в Пекин при майстор, който е 19-а генерация. Там се потопих в съвсем различен свят и култура, а това ме мотивира да не спирам да търся духовната практика, която да ми приляга най-много.

Продължих да чета и да се интересувам, докато може би не случйно зачетох БХАГАВАД ГИТА, която изцяло провокира интереса ми, тъй като бе изцяло посветена на йога, за самата практика и нейната философия. Това беше моментът, в който реших, че трябва да започна.

ащанга йога
Снимка: личен архив – Кирил Йорданов
Това ли се случи?

Да, след кратко търсене, започнах да практикувам Ащанга йога. Това, което ме впечатли в нея, беше един от основните й принципи, наречен ВИНЯСА – синхронизация на движението с дъха. Бях напълно удивен да намеря същите принципи и знание, което бях изучавал в миналото в Даоистките практики и литература. Ставаше ми все по-интересно и започнах да ходя на уъркшопи, организирани от големи учители.

Както вече споменах, аз съм от хората, които непрекъснато търсят. Когато се захвана с нещо, не искам просто да чета за него, а да изградя по-дълбока връзка – да стигна до най-автентичното, до самия извор, да се срещна с живите учители.

Пое ли по пътя към тях?

Първо попаднах на остров Крит в Шалата на Кристина Каритину, където тотално се потопих в Mysore практиката и преминах обучение за преподавател. Майсор е град в Индия, където през миналия век Патаби Джойс е преподавал метода и днес така е наречен традиционният начин за преподаване на Ащанга йога. В момента гуру или носител на традицията е неговият внук Шарат Джойс. Усетих, че той е моят учител, а този метод е моят метод. Затова започнах да търся начини как да стигна до извора.

ащанга йога
Снимка: личен архив – Кирил Йорданов
Разкажи ни за тези начини.

Моят първи учител Майтрей (Нели Леви от Сантоша) ме насочи към Силвана Али и Диляна Василева, които вече бяха посещавали 2 пъти Майсор, Индия. Те ми погнаха и ме подготвиха, за да отида там.

А какво е нужно, за да стигнеш до там?

Тъй като има много желаещи, трябва няколко месеца по-рано да подадеш формуляр, чрез който изявяваш желание да се включиш в класовете. Разбира се, нужно е да си практикувал поне 2-3 месеца с KPJAYI Mysore оторизиран или сертифициран преподавател, за да имаш положена основа, която впоследствие да надграждаш.

След като това се случи, попаднах в Майсор.

ащанга йога
Снимка: личен архив – Кирил Йорданов
Какво ти даде пътуването и какво научи по време на него?

Щом достигнах целта, към която се бях отправил, се потопих изцяло в това, което е наоколо. Пътуването ми даде много от гледна точка на това, че то наистина има способността да промени възприятията ти за много неща и за йога, разбира се. Културата е много важна и тя също допринася за това. Успях да попадна на място, където усещаш мир и хармония, а освен това си толкова близо до гуруто, когато практикуваш. Той вижда всяко едно нещо.

Също така през цялото време имах чувството, че съм на едно одухотворено място, където усещаш пълно свързване на ума с тялото. А това е и една от основните цели на йога.

Колко време трябва да пътуваш, за да постигнеш напредък в практиката?

При всеки е различно и индивидуално. Аз самият пътувам вече четири години за по няколко месеца. В Майсор се срещат всички култури и възрасти от цял свят. Получава се един пъстър калейдоскоп от търсещи и отдадени на практиката хора. Това, наред с интензивната практика, която започва сутрин в 3:45, са причините всички да говорим за ‘Магията на Майсор’. Там имаш непосредствен контакт с хора, посветили на йога по 20 – 30 години и всеки един миг е възможност да научиш нещо ново.

Какво се случи с теб след тези четири години?

Продължих да пътувам и да уча и с други учители. Непрекъснато осъзнавам колко много можем да научаваме и изпитваме в контакта с другите хора и учители.

Снимка: личен архив – Кирил Йорданов
А това те мотивира да не се откажеш?

Малко хора започват да практикуват Ащанга йога и след това се отказват. Самата практика те въвлича в себе си. Тя събира хора, които са искащи и търсещи. А това много лесно им помага да открият покой и ключа към усъвършенстване на съзнанието. Чрез практиката осъзнаваш как животът ти се балансира автоматично. Тя е огледало на вътрешния живот на човек. В един момент в него започваш да виждаш как изграждаш различна представа за света. Има някаква представа, че ащанга йога е по-силова физически. Макар и да е предизвикателна, практиката е основана на правилното дишане и като резултат търси покой. Учи ни да осъзнаваме дълбокия източник на енергия и хармония, скрити у нас. 

Колко време е нужно да отделяш, за да достигнеш до всичко, което изброи?

Самата практика продължава между час и половина – два и е хубаво да се практикува поне три – четири дни в седмицата.

А какво трябва да е мястото, където се практикува?

Чисто и проветриво. В хиндуизма терминът е шала, който означава зала. Там всички практикуват в тишина, а единственото, което може да се чуе, е дъхът на хората. А както вече споменах, синхронизацията на дъха с движенията е един от основните принципи в Ащанга йогата.

Разбира се, винаги е приятно да направим йога на чист въздух в парка, на море или планина. Важното е, когато тялото се загрява и отваря по време на практиката, да не бъде излагано на външни фактори като прекалено силно слънце, вятър или мъгла.

ащанга йога
Снимка: личен архив – Кирил Йорданов
Как ащанга йога помага на хората, които се занимават с екстремни спортове?

Самата практика е различна и много динамична. Помага на физическо ниво, защото през цялото време се преминава от асана в асана, дишаш равномерно и тялото постепенно става силно и гъвкаво. Съзнанието се концентрира и стабилизира, стимулира се кръвообращението и процесите на вътрешно и външно прочистване се активизират.

Като цяло всичко това ни прави по-здрави и повишава жизнения ни капацитет, за да можем с удоволствие да се занимаваме с всякакви спортове, независимо дали е бягане, плуване, катерене или сноуборд.

В момента Кирил е инструктор по Aщанга йога в студио Сантоша. Ако и вие се вдъхновихте да се потопите в автентичната атмосфера на практиката, можете да намерите повече информация тук и тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.