Инзерските зъбери в Башкирия: Символичната граница между доброто и злото

Едно невероятно кътче от пленяващата красота на Уралските планини

0
 

Сподели

Shares

инзерские зубчатки

В Башкирия, из дебрите на Южен Урал, се крие едно изключително интересно и красиво място, известно като Инзерските зъбери. Те представляват планински хребет, с дължина около 8 километра, разположен в междуречието на реките Горен Инзер и Тирлян, в Белорецкия район на република Башкортостан. Най-голямата му височина е 1161 м, като оттам може да се види и Ямантау (1640 м), най-високият връх в Южен Урал, чиито склонове до началото на лятото все още са покрити с белеещ се сняг.

Да се достигне до него легално, обаче е практически невъзможно, тъй като той е заобиколен от Южно-Уралския резерват, в недрата на който има и военна база. Поради тези обстоятелства остава единствено да бъде съзерцаван отдалеч, но пък на противоположната страна се вижда планината Иремел, която вече е изцяло достъпна за туризъм.

 

Инзерските зъбери

В башкирските предания и народни приказки, Ямантау винаги е била споменавана като „злата“ планина, а Иремел – като „добрата“. Така, намиращите се точно между тези две планини Инзерски зъбери, се явяват една символична граница между доброто и злото.

 

Инзерските зъбери

Най-красивата част от хребета, безспорно е скалният ансамбъл от причудливи скали, приличащи на гигантски остри зъби, разположени в най-северния му дял. Някои от скалните образувания достигат на височина до 35 метра и изглеждат толкова чудновати, че създават впечатлението като да не са дело на природата, а на човешка ръка. Мястото притежава удивителна красота, с която силно напомня на пейзажите от филма „Аватар“ в умален размер.

Инзерските зъбери

Достъпът до повечето от зъберите, обаче е доста затруднен, тъй като подножията им са стръмни и осеяни с паднали дървета и сипеи от натрошени скали. Все пак има възможност някои от тях да бъдат изкачени и без специална екипировка. Такова начинание обаче съвсем не е безопасно и изисква максимална ловкост и предпазливост.

Инзерските зъбери

Особено красив става пейзажът около зъберите през есента, когато листата на дърветата се оцветяват в пъстри гами от жълто и оранжево. В последно време Инзерските зъбери стават все по-популярна дестинация за туризъм. Пътят дотам преминава по коритото на река Миселя и още оттам се откриват чудесни гледки към зъберите.

В миналото тук са се укривали старообредните езичници от преследванията на властта и църквата. За тези времена днес напомнят само останалите оттогава наименования като Близките килии, Далечните килии, Маляшихински килии.

Как се стига до Инзерските зъбери

За да се доберете до това далечно чудно местенце, е необходимо първо да пристигнете в град Белорецк, република Башкортостан. А след това – до селището Тирлянский, на 35 километра от града. От северозападния край на това селище води началото си грунтова пътека, по която след 17 километра се озовавате право при Инзерските зъбери.

С обикновена кола дотам не може да се достигне, защото пътя е силно разбит от лесовозите, но при сухо време е лесно проходим пеша. Също така трябва да се подготвите и за многократни прекосявания на река Тирлян. Водите ѝ са студени, изворни, но през сухия сезон нивото им не стига до над ръба на ботушите. Ако по някаква причина сте сред късметлиите, озовали се на това страхотно място, но не желаете да изминете цялото това разстояние пеша, местните жители предлагат транспортни туристически услуги със собствен превоз.

ВИЖТЕ ОЩЕ: С ВЛАК ИЗ АЗИЯ

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.