Рекорд под Еверест: проведе се най-високата вечеря в света

0
 

Сподели

Shares


Едно от дългоочакваните събития в региона на най-високия връх в света вече е факт. Преди броени дни стана ясно, че британската експедиция, която се отправи към Северното седло под Еверест, успешно е изпълнила целта си да проведе най-високата официална вечеря в света.

Постижението ще бъде вписано в Книгата за рекордите на Гинес, тъй като надминава с над 1000 метра предишното подобно събитие.

Групата, която достигна до височината от 7050 м (а не 7020, както първоначално беше обявено), се състоя от шестима човека – четирима мъже и две жени. Техен водач беше алпинистът Нийл Лафтън, който има опит в Хималаите, тъй като е провел пет успешни експедиции до Еверест.

Вечерята

След като е достигнала до крайната си цел – височината от 7050 м, експедицията е започнала да се подготвя за провеждането на официалното събитие. Всички членове се облекли официално – мъжете с костюми, а дамите – с дълги рокли. Те са били един от щрихите на вечерята, която се е състояла от тристепенно меню и шампанско. Според изискванията на рекордите на Гинес по време на храненето е трябвало да има алкохолни напитки. Затова, в допълнение на шампанското, на масата е било сервирано и уиски.

Най-високата вечеря в света
Photo: Neil Laughton/ telegraph.co.uk

Вечерята се е провела в не леки метеорологични условия, като температурата е била -25 градуса, а освен това е имало силен вятър и снеговалежи. И въпреки че шампанското бързо е почнало да замръзва, групата е имала възможност да осъществи официалния тост.

Благотворителна кауза

Както вече ви разказахме, целта на пътуването на британската експедиция е не само поставяне на нов световен рекорд, но и благотворителна. До този момент събраните средства са над 100 хиляди паунда.

Вижте повече за каузата в: Официална вечеря на 7020 м

Времетраене на пътуването

Осъществяването му отне общо три седмици, в които групата имаше възможност да проведе тренировъчна официална вечеря в Базовия лагер на Еверест от тибетска страна.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.