Купа Икар – летящият фестивал на 44 години

 
0

Купа Икар (Coupe Icare) е ежегоден фестивал на свободния полет, който се провежда в Saint Hilaire, Югоизточна Франция. Този фестивал е дядото на всички подобни мероприятия, защото е вече на 44 години.

Четиридневната му програма е изключително голяма и разнообразна. Това е фестивал на мечтите, иновациите, емоциите, адреналина, лудостта, доброто настроение и разбира се, на любовта и удоволствието от летенето.

Coupe Icare
Coupe Icare

Веднъж посетили фестивала, ще станете свидетели на грандиозен летателен карнавал. Утрини, облени в цветове от безбройните балони с горещ въздух, които се издигат в небето по изгрев слънце. Адреналинови часове с всички летателни демонстрации на парапланери, делти, парамотори и т.н., парашутни скокове, много концерти, а в експо зоната ще откриете всички иновации в летенето. Ще можете да пробвате крила и сбруи, и да се срещнете с едни от легендите в летателните среди.

Coupe Icare
Coupe Icare

Историята на Купа Икар започва в далечната 1974 година.

През май от Saint Hilair du Touvet за пръв път излитат три делти, а пилоти са Даниел Пернуд, Мишел Райбън и Пиер Мартин. Още няколко човека се запалват по този вълнуващ спорт и през юни основават делта клуб Saint Hilaire. Всичко това води до първото организиране на Купа Икар на 28 и 29 септември 1974 г. Сътворители на фестивала са клубът по делтапланеризъм и туристическата служба на Saint Hilaire. Това е първото състезание, в което участват около 50 души, а основната задача е да кацнат благополучно.

Делтапланер 1976 г.
Делтапланер 1976 г.

През 1976 година участниците вече са около 200. Организирани са две места за кацане – с жълт цвят за нечетните номера и с червен за пилотите с четни номера. На следващата година се слува единственото отменяне на фестивала – поради силен вятър.

От 29 юли до 12 август 1979 шестото издание на Купа Икар е домакин на втория световен шампионат на свободния полет. Това е велик момент за свободното летене!

225 участници от 25 страни. Десетки хиляди зрители. Зоната за приземяване обхваща повече от 5 декара. Френският отбор е световен шампион, а лицензираните пилоти в рамките на FAI (международна федерация по авиационни спортове) се увеличават с 50%.

Годините от ’80-а до ’83-а са доста трудни за Купа Икар, като за това допринася факта, че дисциплината за прелет на дълги разстояния не е толкова интересна за зрителите.

През 1983 за пръв път по време на Купа Икар се провежда филмовия фестивал, в който участват 10 филма. Това е годината, в която започва провеждането на летящия карнавал. Най-запомнящите се костюми са драконът на Тиери Крозоли и Бруно Дюгейт, който е маскиран като кофа за боклук.

1984 г. се откриват първите професионални щандове на фирми производители.

първият парапланер снимка: http://www.nervures.com
първият парапланер снимка: http://www.nervures.com

Изключително значими са следващите две години: 1985-86, когато се появява парапланеризмът. Даниел Пернуд се учи да лети през 1985 година, а по-късно примамва дузина местни да се запишат на курс по парапланеризъм. През 1986 г. се провежда и първото състезание в тази дисциплина.

1987 г. в Saint Hilaire се провежда първото френско състезание по парапланеризъм. В тази година се случва и чудесен триатлон – пещерен, катерачен, парапланеристки, който се провежда и през 1988г.

1988 г. е първото Еврепейско първенство по парапланеризъм.

Coupe Icare
Coupe Icare

През 90-те години Купа Икар бавно, но сигурно оформя формата, в който го познаваме и до ден-днешен.

Филмовият фестивал се разраства, а пазарът за употребявани стоки от шепа пилоти се превръща в търговски панаир за нови и употребявани машини и оборудване.

През 2000 година програмата на Купа Икар се оформя в нейния краен вариант и включва:

  • Международен филмов фестивал на свободния полет
  • Летящ карнавал
  • Въздушни демонстрации и с парапланери, делтапланери, моторни делти и мото парапланери
  • Конкурс за балони с горещ въздух
  • Детска зона
  • Улични представления и музика
  • Цяла гама от конкурси и изложби

И въпреки че програмата е ясна, организаторите не спират да усъвършенстват събитието и да събират все по-голяма публика.

В програмата влизат – кайт летене, моторизирано летене, ултра леки самолети, парамотори и жирокоптери.

жирокоптер
жирокоптер
Coupe Icare
Coupe Icare
Coupe Icare
Coupe Icare

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.