Петрич, Калифорния, 2016

0
 

Сподели

Shares

Да знаете какво направихме миналия уикенд на Kongur Air!

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Тръгваме с предварителната официална информация, че Kongur Air е фестивал за хората:

“които искат да гледат най-добрите състезатели по екстремно спускане с колела в България”

т.е. ще видим кръг от републиканския шампионат на Българските колоездачни серии. Но фестивалът е още и за онези, които:

“- желаят да станат свидетели на дръзки изпълнения на зрелищни трикове с колело върху въздушна възглавница Big Air Bag;
– търсят адреналин и силни усещания;
– искат да полетят в небето – чрез тандемни полети с парапланер от връх Конгур, 1951 м, денивелация над 1800 м;
– обичат природата и здравословния начин на живот;
– купонясват, слушат хубава музика, танцуват и се забавляват.”

Предварителното обещание е за “невероятно шоу, страхотни атракции, незабравими моменти, много възможности и щур купон.” И поканата продължава така: “Стягайте багажа за:

Най-слънчевия град.
Най-стръмната планина.
Най-големите скокове.
Най-високото парти.
Най-зелените пейзажи.
Петрич, California, хижа Беласица. Ки ви чекаме да дойте ;)

 

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

И ето ни сега с бърз обзор на фестивала, който започва още от паркирането на автомобилите, на хижа „Беласица“, където също така е и финалната част на трасето.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Гледката наистина е фестивална – шатри, барове, знамена, инфо-спотове, място за регистрация на колоездачите, които имат желание да ползват трасето, или официално да се включат в състезателната част. Диджеи, музиканти, куп усмихнати и щастливи хора – въобще животът кипи навсякъде около хижата.

Съвсем ясно се открояват шатрите на отборите, в които често забелязваме състезателите да почиват след рън или да правят промени, корекции или други подобрения по байковете и екипировката си.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Финалната част на трасето, която завършва със скок и вираж, е стриктно маркирана – отсечена е с ленти за сигурност, а зрителските места са лесно достъпни. Така е и с другите зрителски места, разположени по трасето – те са отбелязани на специално създадени “Карти на евента”, с които всеки може да се сдобие от местата за информация, от всеки бар и почти от всякъде. На тези карти също следим всичко актуално от програмата и няма как да не ни направи впечатление старанието на организаторите всичко да се случва навреме.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

В петък, на трети юни, започваме рано, още в 9:00 часа с оглаждане на трасето от участниците до обяд. След кратка обедна почивка, прекрасно време и хубава музика точно в 14:00 часа стартират свободните тренировки и състезателите и участниците започват да се качват нагоре, а стюардите/маршали – децата от клуб „Млад Планинар“, заемат своите места по трасето.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Денят е много динамичен за всички състезатели. Почти постоянно се дочуват положителни коментари за трасето. Всички са видимо доволни от терена, скоковете, виражите…

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

През целия ден над хижа Беласица прелитат парапланери Kongur Air Fly. Някои са соло пилоти, а други са с пасажери. Организаторите са поканили едни от най-върховните пилоти в страната. Сред тях е и акропилотът на Red Bull Веселин Овчаров, който на няколко пъти изпълнява невероятно акрошоу с крилото си.

Kongur Air Fest_by Stefan Iliev
снимка: Стефан Илиев

Последното извозване към връх Конгур е в 18:00 часа, след което денят завършва с парти на поляната, релакс, музика, лагерен огън, танци-манци под любезното ръководство на Иво Калата и Емо The Drummer.

DSC_4112

В следващите два дни се потапяме в събитието напълно. Времето минава изключително приятно, но същевременно и леко натоварено, особено за състезателите в кръга от Българските колоездачни серии Kongur Air DH. Резултатите от класирането им са тук, а всичко останало, което преживяхме до края на фестивала само затвърди желанието ни да се върнем обратно и догодина.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.