Фестивалът в Олюдениз: 19 години летене над най-красивите залези

Олюдениз е вероятно единственото място на света, където могат да бъдат видяни стотици акро пилоти едновременно във въздуха

0
 

Сподели

Shares
Oludeniz Air Games
Снимка: Oludeniz International AIR GAMES

От осемнайсет години насам турската планина Бабадаг и курортът Олюдениз посрещат един от най-големите в света фестивали за въздушни спортове – Oludeniz Air Games. Пилоти от целия свят се събират на мястото за няколко дни, обагрени от златните залези и потопени в красотата на безкрайното синьо. Прекрасните условия за летене и перфектната организация на въздушните игри превръщат фестивала в любимо и задължително събитие за пара- и делтапланеристи, бейсджъмпъри, уингсют пилоти и парашутисти.

През 2018 г. Oludeniz Air Games се провеждат в дните между 16-21 октомври и както всяка година ознаменуват края на поредния летен сезон.

Oludeniz Air Games
Снимка: Весо Овчаров

Въздушният фестивал се организира от местните собственици на малък бизнес в курорта – предимно ресторантьори и хотелиери. Добил популярност благодарение на топлото отношение на домакините, фестивалът ежегодно привлича стотици гости на курорта – идеално за чудесен завършек на туристическия сезон. Освен сред пилоти обаче, фестивалът е популярен и сред зрителите, които стават свидетели на гледки, който е малко вероятно да видят другаде по света.

Масовото излитане на тандеми от парапланеристи и бейсджъмпъри, и уингсютъри представя истински въздушен спектакъл всяка вечер точно по залез слънце.

В Oludeniz Air Games няма състезания, награди или класирания. Всички са свободни да излетят от старта толкова пъти, колкото желаят. Гледката, която се разкрива след излитане, е спираща дъха, защото пред пилотите се разкрива цялата прелест на Синята лагуна. За щастие на нея могат да се насладят и нелетящите, тъй като се организират достатъчно тандемни полети с парапланери.

Oludeniz Air Games
Снимка: Весо Овчаров

Олюдениз е вероятно единственото място на света, където могат да бъдат видяни стотици акро пилоти едновременно във въздуха.

Акробатичните пилоти пристигат в турския курорт, привлечени от идеалните условия на локацията. Във въздуха над залива можем да видим как парапланеристите изпълняват сложни фигури в синхрон, а по-начинаещите използват условията, за да усвоят нови умения.

Oludeniz Air Games
Весо Овчаров, снимка: Весо Овчаров

Весо Овчаров – световният рекордьор в акробатичния парапланеризъм, е една от звездите на фестивала. Често излитанията на Весо от старта предизвикват бурни овации и радостни възгласи.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ: Световен рекорд за Весо Овчаров в акробатичния парапланеризъм

На мястото за кацане пък, има изградена сцена. Често след полет пилотите биват канени на сцената, за да разкажат за преживяното, а след залез слънце настроението се поддържа от кратки музикални събития.

Oludeniz International AIR GAMESЛокацията обаче е подходяща не само за парапланеризъм. Кристалните води на морето ежегодно посрещат и редица гмуркачи, а курортът е предпочитано място за почивка на хиляди туристи всяка година.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ: Олюдениз: Синята лагуна на Турция

Олюдениз
Олюдениз

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.