Купа Икар – летящият фестивал на 44 години

0
 

Сподели

Shares

Купа Икар (Coupe Icare) е ежегоден фестивал на свободния полет, който се провежда в Saint Hilaire, Югоизточна Франция. Този фестивал е дядото на всички подобни мероприятия, защото е вече на 44 години.

Четиридневната му програма е изключително голяма и разнообразна. Това е фестивал на мечтите, иновациите, емоциите, адреналина, лудостта, доброто настроение и разбира се, на любовта и удоволствието от летенето.

Coupe Icare
Coupe Icare

Веднъж посетили фестивала, ще станете свидетели на грандиозен летателен карнавал. Утрини, облени в цветове от безбройните балони с горещ въздух, които се издигат в небето по изгрев слънце. Адреналинови часове с всички летателни демонстрации на парапланери, делти, парамотори и т.н., парашутни скокове, много концерти, а в експо зоната ще откриете всички иновации в летенето. Ще можете да пробвате крила и сбруи, и да се срещнете с едни от легендите в летателните среди.

Coupe Icare
Coupe Icare

Историята на Купа Икар започва в далечната 1974 година.

През май от Saint Hilair du Touvet за пръв път излитат три делти, а пилоти са Даниел Пернуд, Мишел Райбън и Пиер Мартин. Още няколко човека се запалват по този вълнуващ спорт и през юни основават делта клуб Saint Hilaire. Всичко това води до първото организиране на Купа Икар на 28 и 29 септември 1974 г. Сътворители на фестивала са клубът по делтапланеризъм и туристическата служба на Saint Hilaire. Това е първото състезание, в което участват около 50 души, а основната задача е да кацнат благополучно.

Делтапланер 1976 г.
Делтапланер 1976 г.

През 1976 година участниците вече са около 200. Организирани са две места за кацане – с жълт цвят за нечетните номера и с червен за пилотите с четни номера. На следващата година се слува единственото отменяне на фестивала – поради силен вятър.

От 29 юли до 12 август 1979 шестото издание на Купа Икар е домакин на втория световен шампионат на свободния полет. Това е велик момент за свободното летене!

225 участници от 25 страни. Десетки хиляди зрители. Зоната за приземяване обхваща повече от 5 декара. Френският отбор е световен шампион, а лицензираните пилоти в рамките на FAI (международна федерация по авиационни спортове) се увеличават с 50%.

Годините от ’80-а до ’83-а са доста трудни за Купа Икар, като за това допринася факта, че дисциплината за прелет на дълги разстояния не е толкова интересна за зрителите.

През 1983 за пръв път по време на Купа Икар се провежда филмовия фестивал, в който участват 10 филма. Това е годината, в която започва провеждането на летящия карнавал. Най-запомнящите се костюми са драконът на Тиери Крозоли и Бруно Дюгейт, който е маскиран като кофа за боклук.

1984 г. се откриват първите професионални щандове на фирми производители.

първият парапланер снимка: http://www.nervures.com
първият парапланер снимка: http://www.nervures.com

Изключително значими са следващите две години: 1985-86, когато се появява парапланеризмът. Даниел Пернуд се учи да лети през 1985 година, а по-късно примамва дузина местни да се запишат на курс по парапланеризъм. През 1986 г. се провежда и първото състезание в тази дисциплина.

1987 г. в Saint Hilaire се провежда първото френско състезание по парапланеризъм. В тази година се случва и чудесен триатлон – пещерен, катерачен, парапланеристки, който се провежда и през 1988г.

1988 г. е първото Еврепейско първенство по парапланеризъм.

Coupe Icare
Coupe Icare

През 90-те години Купа Икар бавно, но сигурно оформя формата, в който го познаваме и до ден-днешен.

Филмовият фестивал се разраства, а пазарът за употребявани стоки от шепа пилоти се превръща в търговски панаир за нови и употребявани машини и оборудване.

През 2000 година програмата на Купа Икар се оформя в нейния краен вариант и включва:

  • Международен филмов фестивал на свободния полет
  • Летящ карнавал
  • Въздушни демонстрации и с парапланери, делтапланери, моторни делти и мото парапланери
  • Конкурс за балони с горещ въздух
  • Детска зона
  • Улични представления и музика
  • Цяла гама от конкурси и изложби

И въпреки че програмата е ясна, организаторите не спират да усъвършенстват събитието и да събират все по-голяма публика.

В програмата влизат – кайт летене, моторизирано летене, ултра леки самолети, парамотори и жирокоптери.

жирокоптер
жирокоптер
Coupe Icare
Coupe Icare
Coupe Icare
Coupe Icare

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.