“Непобедимите” оставиха стотици мъртви прилепи

0
 

Сподели

Shares

Пред Агенция „Фокус” Николай Симов от Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей – БАН каза: „Мога да ви кажа какво установиха вчера моите колеги. Били са на място, не е имало вече снимки, имало е единствено двама охранители, които са охранявали новия мост, който е построен. Установили са, че прилепите са изключително активни.

Не мога да ви кажа точна бройка, но със сигурност са по-малко, отколкото обичайно. Точната бройка ще я кажем след като приключи броенето. Предполагам днес колегите ще приключат да ги броят, защото се броят по снимка, прилеп по прилеп.

Намерили са мъртви прилепи и, разбира се, доста оставени следи от човешката дейност, следи от тежки машини. Реката все още си остава преградена, има доста боклуци, оставени вътре в пещерата”.

По думите му – не е известно как са умрели прилепите. Има мъртви прилепи от няколко вида. Всичките видове, от които са намерени мъртви животни, са световно застрашени. „Намерени на различни места в пещерата – там, където имаше съоръжения единият прилеп съвсем близо, другите са под самата колония.

Това показва, че безпокойството върху самите прилепи е дало своите резултати. Явно има животни, които не са успели да го преживеят – стрес от една страна, от друга – най-вероятно непрекъснатото събуждане, довело до рязко изчерпване на хранителните им запаси. Нищо чудно да са умрели от глад”, добави той.

Източник: varhove.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.