Fjällräven обяви бенефициентите на инициативата Arctic Fox

Организации от Канада, Германия и Финландия ще получат финансова подкрепа от бранда за своята дейност

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Fjallaraven

За втора поредна година шведският бранд Fjällräven избра три организации, които да получат финансиране от фонда на инициативата Arctic Fox. Общо 115 000 евро са били събрани през тази година, като средствата постъпват във фонда посредством процент от продажбата на избрани модели, маркирани със специален етикет. Такива са моделите раници и аксесоари от колекцията Kånken Art и Kånken Rainbow.

Fjällräven (произнася се Фиелревен) вярва, че великите идеи имат нужда от колективна подкрепа, за да бъдат реализирани. Затова чрез инициативата Arctic Fox компанията стимулира проекти и неправителствени организации, насочени към опазването на флората и фауната, както и насърчаващи въвеждането на мерки в полза на климата или пък мотивиращи хората да прекарват повече време в природата и да оценяват нейните дарове.

 

Снимка: Fjallaraven

Fjällräven ще продължи и своето финансово сътрудничество със Стокхолмския университет. Финансирането е на стойност 25 000 евро и е предназначено за акредитиране на докторска програма за изучаването на размножителните и поведенчески навици на полярната лисица.

ВИЖТЕ:3500 км през Арктика за 76 дни: Подвигът на една полярна лисица

Бенефициенти на инициативата Arctic Fox за 2020 година са:

Проект за опазване на популациите на полярната лисица във Финландия

От 24 години скандинавската държава не е наблюдавала ръст на популацията на полярната лисица, но в съседните Швеция и Норвегия е отбелязан успех, дължащ се на сходни хранителни и размножителни програми. Следвайки начинанията на своите съседки, неправителствената организация WWF във Финландия успешно е поставила хранилки за полярните лисици във финската част на Лапландия. Инициативата Arctic Fox ще подкрепи усилията на финския екип чрез сумата от 40 000 евро, както и ще подпомогне с разходите, свързани с обучението на доброволци и наблюдение на популациите на вида.

Снимка: Fjallaraven

Power to be

Канадската организация Power to be ще получи финансиране на стойност 20 000  евро. Тя спомага за осигуряването на пълноценни преживявания в природата за хора с умствена или физическа изостаналост. Благодарение на отдадения екип и разнообразието от програми участниците могат да се насладят на споделено и безпроблемно природно приключение.

Училищен правилник за походи в планината, съвместно с Немското сдружение на любителите на походи

Снимка: Fjallaraven

С финансовата подкрепа от 15 000 евро, отпусната от инициативата Arctic Fox, ще бъдат обучени нови училищни водачи за провеждането на правилни и безопасни походи в планината, едновременно с популяризирането на принципите и дейностите на сдружението в Германия. Организацията подкрепя активно включването на занимания на открито в училищната програма за малки и големи. През следващите няколко години училищният правилник за походи в планината ще предостави на учащите се възможността за интерактивен обучителен процес в природата.

Снимка: Fjallaraven

За да разберете повече за бенефициентите на инициативата Arctic Fox през 2020 година, както и за повече информация за всеки един от спечелилите проекти, може да видите тук.

За инициативата Arctic Fox

В следствие на глобалните климатични проблеми в Скандинавия полярните лисици са застрашени, като видът се бори за своето оцеляване вече от 100 години. Инициативата Arctic Fox се ражда след десетилетно сътрудничество между шведската марка Fjällräven, чийто символ е полярната лисица, и Стокхолмския университет. През 2019 година инициативата претърпя растеж, за да обхване повече проекти и организации на глобално ниво. През същата година бяха избрани три неправителствени организации, които да получат финансова подкрепа, в следствие на което резултатите днес са обнадеждаващи.

Повече информация за предишните бенефициенти на инициативата Arctic Fox може да прочетете в официалния сайт на Fjallraven.

 Всеки един от нас може да допринесе с малко, но обединени заедно можем да постигнем много повече!

Снимка: Fjallaraven

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.