Наоми Уемура – един от пионерите в соло експедициите

0
 

Сподели

Shares

Името на Наоми Уемура свързваме с факта, че той тръгва на експедиции до различни точки на света, но сам. Успехите му са били постигани и преди, но само от големи групи от хора. Точно затова японецът е считан като един от основоположниците на соло експедициите.

Постижения

Наоми Уемура е първият човек, който през 1978 г., успява да достигне соло до Северния Полюс. За първи път той преминава соло по река Амазонка със сал и се превръща в първия човек, който достига соло до най-високата точка на Северна Америка – Денали през зимата.

Наоми Уемура
Снимка: stoneforest.ru

Освен соло експедициите, Наоми прибавя към актива си и други постижения. Част от тях са достигането до върховете Аконкагуа, Мон Блан, Матерхорн и не на последно място, през 1970 г. японецът стъпва и на покрива на света.

Експедиция до Северния полюс

По време на соло експедицията си до Северния полюс Наоми Уемура среща редица трудности, заради които е бил на път да се откаже. Още на четвъртия ден полярна мечка нахлува в лагера му и изяжда всички провизии, с които японецът разполага. Въпреки това той не се отказва. На следващия ден мечката отново се връща, но той вече е подготвен и успява да я застреля. След това Уемура продължава експедицията си с помощта на Канадските въздушни сили, които го снабдяват с храна с техен хеликоптер. В следващите дни японецът среща още редица трудности по терена, но успява да се пребори и с тях и да доведе мисията си до успех.

След 57 дни на тежка борба с природата и нейните стихии, Уемура се превръща в първия човек, който успява да достигне соло до Северния полюс.

Първо солово зимно изкачване на Денали

Никой преди Наоми Уемура не е успявал да изкачи 6190-метровия северноамерикански първенец – Денали соло през зимата. Японецът всъщност е и първият човек, който достига соло до Денали и през лятото. Това се случва през август 1970 г.

Наоми Уемура
Снимка: alchetron.com

Зимната соло експедиция до върха той осъществява през 1984 г. Това обаче се оказва и преломният момент в живота му, защото японецът никога не се завръща. На 12-и февруари той стъпва на върха, а свидетелство за това е знамето, което е оставил и което е намерено от други алпинисти по-късно.

След като започва слизането към Базовия лагер, го застигат лоши метеорологични условия. По последна информация той е успял да стигне до височина от 5100 м. Няколко дни по-късно се появява ясен прозорец, в който хеликоптер започва да го търси на тази височина, но така и не успява да го намери. При следващи търсения е намерен голяма част от инвентара на Уемура, но никой не е можал да локализира самия него. И до днес все още не се знае какво точно се е случило с японеца по време на слизането му.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.