31 декември 1988 г. – първо зимно изкачване на Лхотце

Полският алпинист Кшищоф Виелицки осъществява първото зимно изкачване на Лхотце (8516 м. )

0
 

Сподели

Shares
Непал - пътуването като трейлър
Еверест (вляво) и Лхотце, поглед от Кала Патар. Снимка: Людмила Стаменова

Първото зимно изкачване на Лхотце (8516 м. ) е осъществено соло от Кшищоф Виелицки. То е част от своеобразния осемгодишен маратон на полските алпинисти през 80-те години на миналия век, когато те правят същинска революция в хималайския алпинизъм, реализирайки зимни изкачвания на 7 върха:

1980 г., Еверест: Лежек Чичи.

1984 г., Манаслу: Масиеж Бербека и Ришард Гажевски.

1985 г., Чо Ойю: Масиеж Бербека и Масиеж Павликовски.

1985 г., Дхаулагири: Анджрей Чок и Йержи Кукучка.

1986 г., Канчендзьонга: Йержи Кукучка и Кшищов Виелицки.

1987 г., Анапурна: Йержи Кукучка и Артур Хайзер.

1988 г., Лхотце: Кшищов Виелицки.

Според алпийските традиции, всички зимни изкачвания трябва да бъдат извършени в рамките на астрономическата зима: от 21 декември до 21 март, като по-строгите правила изискват експедицията да започне и да приключи в този период.

Първото зимно изкачване на Лхотце е осъществено от полския алпинист Кшищоф Виелицки (соло) на 31 декември 1988 г. Освен, че се качва сам, той е с контузия и прави изкачването в ортопедичен корсет.

Кшищов Виелицки
Кшищов Виелицки по време на слизането си от връх Дхаулагири (8167 м), който изкачва от източната страна през 1990 г./ снимка: Zbiory Krzysztofa Wielickiego

Поради сериозна травма в гърба, няколко месеца преди експедицията, Кшищов Виелицки трябва да бъде имобилизиран с корсет, покриващ на практика целия му гръб. Лекарите предупреждават за опасност от нараняване на гръбначния мозък и затова тяхното заключение е категорично: без повече алпинизъм, за да се елиминират всякакви по-нататъшни рискове. Четири месеца по-късно, на 31 декември 1988 г.,   Виелицки прави соло изкачване на Лхотце.

На 28 декември към върха се отправят той и още трима алпинисти – Анджей Завада, Лежек Чичи и Ингрид Байенс. За съжаление останалите трима не се чувстват много добре и той продължава към върха сам. Преходът е дълъг и труден, но за щастие успешен.

Кшищоф Виелицки е роден на 5 януари 1950 г. Завършва Електроника. Той е петият човек, изкачил всичките осемхилядници, и първият, изкачил Еверест, Кангчендзьонга и Лхотце през зимата.

Носител е на най-голямата международна награда за постижения в алпинизма  „Златен пикел“ за цялостен принос (Piolet d’or Carrière) – 2019 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.