Високите такси може да спрат Денис Урубко за зимно изкачване на Гашербрум I

За първи път от години, правителството на Пакистан премахна зимните отстъпки и двучленният екип на Урубко ще трябва да заплати 12 000 долара

0
 

Сподели

Shares

 

Денис Урубко
Денис Урубко (снимка: Фейсбук, профил Denis Urubko)

Денис Урубко възнамерява да изкачи Гашербрум I тази зима. Новината беше разпространена бързо, но пред Еxplorersweb известният алпинист е коментирал, че все още няма пари за такава експедиция и нищо не е сигурно, а е много вероятно да вземе решение в последния момент.

Без съмнение Урубко може бързо да събере една от своите минималистични експедиции – обикновено са само той и един партньор, и катерят в чист алпийски стил. Организацията не би затруднила такъв опитен ветеран. Парите обаче винаги са проблем за такива малки екипи. Много спонсори в днешно време отдават по-голямо значение на ефекта в социалните медии, отколкото на алпийските постижения. И последното решение на пакистанските власти никак няма да помогне на Урубко.

За развитието на неговия опит през януари 2024 година четете Тук!

Денис Урубко
Денис Урубко на 5600 м при зимното изкачване на Hosar Gang (снимка: Фейсбук, профил Denis Urubko)

Край на зимните намаления

Тази зима, за първи път от години, правителството на Пакистан премахна зимните отстъпки, които достигаха до 95%, за разрешителни за всички върхове над 6500 м. Досега зимните такси бяха до голяма степен символични.

Научете повече за Гашербрум I.

В Непал върховете, които са достатъчно високи, за да се изисква разрешение, имат 50% отстъпка извън сезона. Това се отнася както за летния (засегнат от мусоните), така и за зимния сезон. По информация на ExplorersWeb се очакват допълнителни увеличения през 2024 г., но все още няма официално съобщение.

Но с новата мярка изкачването на пакистански връх през зимата ще струва точно толкова, колкото и през лятото. Пакистан има групова такса от 12 000 $ за K2 и 9 500 $ за останалите четири осемхилядници – Нанга Парбат, Броуд Пик, Гашербрум I и Гашербрум II. Груповата такса покрива състав на експедицията до седем души. Допълнителните членове трябва да платят 3000 $ всеки. Тези такси са се повишили с повече от 75% от 2020 г. насам.

Вижте: Преходите в Непал вече само с водач

Денис Урубко
Денис Урубко (снимка: Фейсбук, профил Denis Urubko

Екипите, които се насочват към върхове, по-ниски от 6500 м, трябва да платят само такса за трекинг от $50 и допълнителна екологична такса от $150. Самият Урубко използва този вид разрешение през зимата на 2022-2023 г., когато изкачи нов маршрут на Koshar Gang, връх от 6400 м близо до Скарду. Негови партньори в това изкачване бяха Антон Кравченко, Андрю Шляпников и Макс Бернгард.

Денис Урубко има 26 изкачвания на 8000-метрови върхове без кислород, известен с проправянето на нови маршрути на едни от най-опасните места в света и с рисковите атаки в алпийски стил, без използване на предварително фиксирани въжени парапети. Четете всичко за него: Денис Урубко: Планината ми е дала предимно срещи с добри хора

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.