2925 м по-близо до Космоса

1
 

Сподели

Shares

В човешката история едва 540 души са имали привилегията да пият сутрешното си кафе от тубичка вместо от чашка, а само 211 от тях знаят какво е да излезеш за работа, облечен в скафандър. Това са съвременните велики откриватели – космическите Колумбовци и Магелановци. От цялото 7-милиардно население на Земята в момента съществува единствено малък екипаж от едва 6 души, които прекарват дните си в безтегловност, заобиколени от звезди и планети. 6 чифта очи, които не се страхуват да погледнат с любопитство напред и нагоре, към новото и непознатото, напук на всички опасности. Макар и тук на Земята, не сме твърде различни от тях в това отношение.

Георги Даскалов, BikePornЗащо правим това? Задавам си този въпрос многократно по пътя нагоре. На много места пътеката изобщо не е караема, а стръмните, предвещаващи грозен game over сипеи, ни очакват само на една грешна крачка встрани. С колело и камера на Мусала – тази идея узрява в главите ни вече няколко месеца. Чий щяхме да го дирим там горе? Какво щяхме да търсим? Адреналин, слава, милиони припадащи фенки…? Не, не беше това. Нямахме идея какво точно ще намерим в това приключение освен една непозната за нас от маунтинбайкърска гледна точка пътека.

Георги Даскалов, BikePornВ един момент възниква чуденката дали пък няма да сме първите, които се качват там с конкретната цел да снимат каране на колело… По всяка вероятност щеше да бъде точно така. В Гугъл за „Мусала“ и „колело“ излизаха снимки на хора, позиращи на върха с колела, както и такива с хора, носещи колелата си по пътеката, но не и снимки с каране. Някой трябваше да промени този факт. Освен това никой от нас не се беше качвал горе с колело. Как може!? Започналото като спонтанно споделена идея приключение бързо придоби статута на истинска мисия. Бяхме я отлагали вече няколко пъти, но ето че сега бяхме тук. Качвахме се все по-близо до космоса, крачка след крачка.

Георги Даскалов, BikePornСпоред някои тълкувания „Мусала“ идва от арабски и означава „близо до Бога“ – комунистите успяват за периода от 49-та до 62-ра да го прекръстят на „Сталин“, но те са тъпаци, а и така или иначе „Мусала“ му отива далеч повече. Горе наистина се чувстваме по-близо до боговете, от колкото до хорската суетня. Нощуваме на заслон „Ледено Езеро“, а вечерта въпреки умората стоим до последно навън. Бетонната джунгла и цялата й суетня са някъде далеч там долу – единствено далечното оранжево сияние на градските светлини ни подсказва, че на няколко километра по-ниско от нас животът си тече по обичайния сляп за Вселената начин. Гледаме нагоре докато ни заболят вратовете. Намираме се на огромно парче скала, което лети из безкрайния Космос, а там долу сред хората борбата е за кинти, курви, наркотици и власт.

Георги Даскалов, BikePornЦялата космическа история можете да прочетете в BikePorn.

Георги Даскалов, BikePornГеорги Даскалов, BikePornГеорги Даскалов, BikePorn

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Тази „статия“ от някой 13 годишен ли е писана?
    И между другото, това, че нещо го няма в „Google“, не означава, че не е правено :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.