Поляците отлагат опита си за зимно изкачване на К2 за 2021 г.

Полският тим, който имаше намерения да изкачи върха при зимни условия отлага експедицията си с една година

0
 

Сподели

Shares
К2
Снимка: thoughtco.com

К2 – вторият най-висок връх в света остава единственият неизкачен в зимни условия осемхилядник. В последните години все повече експедиции се опитват да победят исполина в най-неблагоприятното време за катерене.

Много хора възлагат надежди първото зимно изкачване на осемхилядника да се превърне във факт през сезон 2019/2020, но ето че полският екип, който беше един от кандидатите, обяви, че отлага плановете си за 2021 г.

Ръководителят на екипа Пьотр Томала казва, че отлагането на експедицията е с цел да спечелят време, за да се подготвят по-добре за предизвикателството. Поляците вече имаха един неуспешен опит през сезон 2017-18. Той посочи също, че някои от участниците нямат нужната подготовка и ще използват отлагането за усъвършенстване на уменията си.

Целта не е просто да достигнем базовия лагер, а да направим успешен опит за изкачването на върха. Чувствам, че решението да отложим с една година експедицията ще ни даде добра възможност да реализираме намеренията си, добави Томала.

Подобен план крие и рисковете някой да изпревари поляците с изкачването на зимния К2. Основни конкуренти засега са Алекс Чикон и Денис Урубко, които отдавна са се заканили да изкачат върха. Урубко дори беше част от предходната полска експедиция, но поради различия във възгледите напусна екипа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.