Поляците отлагат опита си за зимно изкачване на К2 за 2021 г.

Полският тим, който имаше намерения да изкачи върха при зимни условия отлага експедицията си с една година

 
0

Сподели

0Shares
0 0
К2
Снимка: thoughtco.com

К2 – вторият най-висок връх в света остава единственият неизкачен в зимни условия осемхилядник. В последните години все повече експедиции се опитват да победят исполина в най-неблагоприятното време за катерене.

Много хора възлагат надежди първото зимно изкачване на осемхилядника да се превърне във факт през сезон 2019/2020, но ето че полският екип, който беше един от кандидатите, обяви, че отлага плановете си за 2021 г.

Ръководителят на екипа Пьотр Томала казва, че отлагането на експедицията е с цел да спечелят време, за да се подготвят по-добре за предизвикателството. Поляците вече имаха един неуспешен опит през сезон 2017-18. Той посочи също, че някои от участниците нямат нужната подготовка и ще използват отлагането за усъвършенстване на уменията си.

Целта не е просто да достигнем базовия лагер, а да направим успешен опит за изкачването на върха. Чувствам, че решението да отложим с една година експедицията ще ни даде добра възможност да реализираме намеренията си, добави Томала.

Подобен план крие и рисковете някой да изпревари поляците с изкачването на зимния К2. Основни конкуренти засега са Алекс Чикон и Денис Урубко, които отдавна са се заканили да изкачат върха. Урубко дори беше част от предходната полска експедиция, но поради различия във възгледите напусна екипа.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.