Нов голям успех по седемхилядник в Каракорум

Хансйорг Ауер направи солова премиера по западната стена на Западния Лупгхар Сар

0
 

Сподели

Shares

Преди броени дни австрийският алпинист Хансйорг Ауер направи солово изкачване на Западния Лупгхар Сар в планината Каракорум. Маршрутът, по който Ауер достигна до 7181-метровия връх, е западната му стена. Преди да се случи постижението на австриеца, тя беше един от туровете, по който никой не беше минавал.

Самият алпинист определя изкачването като следваща стъпка в кариерата си. Една от основните му цели по време на експедицията е била да разбере какво е усещането да си сам на толкова голяма надморска височина. Ауер е планувал соло достигането до Западния Лупгхар Сар през последните четири години.

За върха

Лупгхар Сар е седемхилядник, който се намира в планината Каркорум, на територията на Пакистан. Върхът е разделен на три части – Западен, Централен и Източен, като всеки един от тях има приблизително еднаква височина (7181 м).

Лупгхар Сар
Photo: Rizwan Shinaki/de.wikipedia.org

Първото изкачване на Западния Лупгхар Сар е през 1979 г. и е дело на алпинистите Ханс и Сеп Глогнер. Маршрутът, по който двамата достигат до седемхилядника, е югоизточният му ръб. През същата година японска експедиция стъпва за първи път и на Централния връх. На този етап две експедиции са се отправяли към Източния Лупгхар Сар, но нито една от тях не го достига.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.