ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Завалска планина

3
 

Сподели

Shares

Завалска планина започва от живописното Трънско ждрело на река Ерма и продължава с още красиви скални формации чак до малкия язовир „Красава“, разположен над град Брезник. Районът е много подходящ за вело туризъм, тъй като по долините на няколкото реки, които кръстосват планината, вървят асфалтирани пътища. До едно от селата, Врабча, се намира скромен катерачен обект със спортна установка, който има голям потенциал за разширяване. Река Ябланица образува живописно ждрело при село Банкя, през което върви екопътека. С изключение на този единствен маршрут, в планината няма маркирани пътеки и туристически хижи.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Завалска планина

Първенецът на планината, връх Китка (1181 м), разкрива отвесни пропасти към Трънското ждрело. Той може да бъде изкачен от село Бутроинци или от село Завала. Трите дестинации могат да се обединят във вело преход, който преминава по черен път. Към село Филиповци се намира интересен връх с името Драговски камък, наричан от някои „Трънския Матерхорн“. Изкачването му се осъществява по скалист ръб, обезопасен с алпийски парапет.

ЗАВАЛСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: вр. Китка, 1181 м
Природни забележителности: ждрело на р. Ерма, ждрело на р. Ябланица, екопътека с. Банкя;
Условия за туризъм: липсва туристическа база и маркировка
Условия за воден спорт: р. Ерма, р. Ябланица, яз. „Красава“
Условия за катерене: с. Врабча, вр. Драговски камък
Колоездене: тур гр. Трън – с. Врабча – с. Банкя

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Вече има маркировка от три страни за вр.Драговски камък, направена от Трънското туристическо дружество! Както и за вр.Стакьов камък, в близост до Врабчански водопад! Но според тях тези върхове се намират в българската част на Гребен планина! Тези дни качих двата горни върха, както и скалата над Врабчански водопад! И от трите места има невероятни гледки, като най-добри са от Драговски камък, разбира се! Ако някой ще го катери, най-добре да избере маркировката от към Драговска махала на с.Филиповци, защото наклона е по-малък и маршрута е по-лесен! От към пътя за Трън е по-екстремно, като на места трябва да се използва и скално катерене! По-забавно е, но е значително по-трудно!

  2. Оказва се, че имате грешка и Драговски камък наистина си е в Гребен планина, която е и в България и в Сърбия! Има едно ждрело, наречено Драговско врело, което е малко след Драговска махала на с.Филиповци и точно реката, минаваща през това място, отделя Завалската планина от планина Гребен! В Гребен са още и Стакьов камък и най-високият й връх от към България, а именно връх Голеш!

  3. Какво ви пише и Бисер, всичко описано в статията, без връх Китка, не е част от Завалска планина. В Завалска планина са трите дяла (рида) Црънча, Китка и Тумба, като в рида Црънча е една от най-значимите исторически забележителности в нашите земи и със сигурност в този край на България – „кладенецът светилище“ в село Гърло. Над него са останките от крепостта „Калето“, малко по на северозапад местните „побити камъни“, които не са природен феномен, а вероятно част от светилище и т.н.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.