ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Рудини планина

1
 

Сподели

Shares

Планината Рудини се издига над град Земен, отличава се със стръмно варовиково било, което напомня леко на пиринския дял при връх Вихрен. В случая размерите и височината са в пъти по-малки – най-високият връх е Сирищнишка Рудина, 1172 м.

За един задоволително дълъг преход през цялата планина е хубаво да се тръгне от град Земен, а не от село Сирещник, откъдето върви нова екопътека. Земен се намира в другия край на планината и по пътя може да се посетят други върхове – Голямо усое и Бандерата (1155 м). Красивата гледка от билото се допълва от близкия язовир „Пчелина“, който може да бъде друга изходна точка за преходи. В планината има една хижа, “Джамен”. Освен екопътеката, липсва друга туристическа маркировка.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Рудини

РУДИНИ ПЛАНИНА

Първенец на планината: вр. Сирищнишка Рудина, 1172 м;
Природни забележителности: стръмно варовиково било, екопътека с. Сирещник;
Условия за туризъм: липсва туристическа маркировка, една хижа;
Условия за воден спорт: яз. „Пчелина“

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

1 коментар

  1. По пътеката от с.Сирищник, днес го изкачих точно за 32 минути, даже се учудих на собственото си постижение!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.