Не стопирай колоезденето

0
 

Сподели

Shares
Колоездене
Снимка: greatbiketours.com

Лятото е започнало, а градът се е обвил в тежка мараня. Само да подадеш нос през прозореца и вече имаш нужда от студен душ. Все някак трябва да се придвижиш от вкъщи до офиса, от офиса до бара, до залата за спорт или още по-добре – до някое прохладно извънградско място. Градският транспорт не е вариант, защото температурите в него често надскачат здравословната норма, досадното висене в задръстване, когато слънчевите лъчи се забиват в челото ти, е просто… досадно. Естествена алтернатива се явява колоезденето, но се опасяваш, че градският хаос, трафикът, пешеходците, липсата на велоалеи и куп други неща ще ти създадат повече неприятности дори от ватмана в трамвая, който е крайно недоволен, че нямаш точно 1.60 за билет.

Все пак притегляш везните и разбираш, че е по-добре да се пребориш с неуредиците на градската среда и да стигнеш до където трябва, колоездейки. Взел си предвид някои от най-големите рискове, които иначе биха те спрели от това да яхнеш велосипеда.

Колоездене
Снимка: AOL.com

Трафик

Натоварените булеварди са един от най-големите врагове на колоездача – не стига, че се чудиш къде да се „наместиш“ между всички тези автомобили, а и водачите им се правят, че не те виждат. За да не се окажеш под гумите на някоя кола, трябва да следваш скоростта на движение в трафика, която рядко отговаря на оптималната за движение на две гуми. Какво да направиш?

Престрой се в средата на пътната лента на оживени кръстовища и всеки път се движи със скоростта на трафика. Установи зрителен контакт с шофьора – просто няма как да си сигурен, че ще ти даде предимство, ако не те е видял, затова не е лошо да търсим зрителен контакт с всеки водач, за който смятаме, че представлява заплаха за безопасността ни. Да го погледнеш право в очите, пък е най-лесния начин да те забележи (никой не обича да го зяпат…). Избери по-добрия начин да завиеш наляво. При бавен трафик това означава да се престроиш, като сигнализираш преминаването си в лява лента и след това да завиеш. При бърз трафик по-правилното решение би било да спреш на пешеходна пътека, да слезеш от колелото и да пресечеш пътя като пешеходец.

Колоездене

Трамвайни релси и други препятствия

Да влезеш в коловоза на трамвайната релса е вероятно най-отвратителната предпоставка за падане, която можеш да си причиниш в градска среда. Опасността за това обаче, дебне доста често в големите градове, особено, ако колелото ти е шосейно или фикси. Имаш два варианта – да си вземеш фетбайк или да преминеш през релсите под прав ъгъл. Внимавай за пръчки, летви, канализационни решетки, дупки, чакъл, камъни, стъкла, масло или отломки. Никога не се опитвай да ги заобиколиш рязко, навлизайки навътре в движението, а напротив – много плавно и със сигнал (ако още не си уверен в карането си, винаги е по-добре да спреш и да преминеш безопасността, бутайки колелото).

Летните температури

Освен трафика, изскачащите на платното деца, бабите, които пресичат не където трябва и трамвайните релси, през лятото риск за здравето ти има и заради високите температури. Когато се придвижваш с колело, често си изложен на пряка слънчева светлина и/или тялото ти загрява прекомерно. В единия случай има риск от слънчев удар, а в другия – от топлинен. Разликата между двата е, че топлинният може да се получи от прегряване на тялото, което не е задължително свързано със слънчевата светлина (топли и влажни помещения, задушно време, висока влажност на въздуха). Един от признаците на топлинен удар е спирането на потоотделянето въпреки условията, което от своя страна е сигурен знак за дехидратация на организма. При слънчевият удар са запазени останалите признаци на топлинен – главоболие, замаяност, ускорено и затруднено дишане, гадене или повръщане и др., но е налице и обилно потене. За да се предпазиш от състоянията на топлинен или слънчев удар в летните горещини е от изключителна важност да поддържаш тялото си хидратирано. Трябва да прецениш добре дрехите и екипировката, с която излизаш, а добрата новина е, че на пазара вече се предлагат дрехи, изработени от дишащи материи и каски, грижещи се за проветрението на главата. Избягвай физическите активности и колоезденето в най-горещите части от денонощието и приготви маршрут с повече сенчести места.

Колоездене

Алергии и респираторни проблеми

Рядко се замисляме за това, но движението в трафик и в сезоните, през които цъфтенето на различни растения е характерно, може да доведе до симптоми на алергии и респираторни усложнения. Все по-често по улиците се забелязват колоездачи, които карат с предпазни маски, обхващащи носа и устата, които в летните горещини могат да бъдат заменени от шалове от дишащи материи. Не е приятно да започнеш да кихаш или да получиш раздразнение на очите, докато караш, а дори може да бъде опасно, защото признаците на алергия могат да нарушат зрението ти за момент или да те разсеят от ставащото на пътя. Ако и преди си усещал предразположеност към сезонни алергии, по-добре предварително да вземеш мерки, като се довериш на някои от фармацевтичните продукти, предлагани в аптеките.

Самият ти

Ако не прецениш достатъчно добре рисковете или възможностите си, самият ти ставаш най-голямата заплаха за собствената си сигурност по време на колоездене. Глупаво е също да пренебрегнеш някои от основните правила за придвижване с колело – да подаваш сигнализация, когато предприемаш маневра, да имаш светлини отпред и отзад на велосипеда си, да се движиш само и единствено по посока на движението. Ако искаш да бъдеш в безопасност, винаги носи каска! Можеш да подбереш ярки дрехи и такива със светлоотразителни елементи, за да бъдеш по-лесно забележим. Колкото и да ти е приятно, недей да караш колелото си със слушалки в ушите, дори точно днес да е излязъл новият албум на любимата ти банда – по време на колоездене, трябва да можеш да разчиташ на всичките си сетива. Бъди съобразителен, толерантен и отговорен както към себе си, така и към останалите на пътя. За да си гарантираш, че ще стигнеш здрав – което в крайна сметка е най-важната част от упражнението, не си позволявай да си „играеш“ с колелото, когато се движиш в трафика, не прави трикове, скокове и други „номера“.

Колоездене в града

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.