Не спирай да плуваш

Ползите на плуването

0
 

Сподели

Shares

Държим да повторим – плуването комбинира най-естествените движения на човешкото тяло с толкова много ползи за здравето, че няма логична причина да не го практикуваш. Редовно, при това.

© Ryan Taylor/Red Bull Content Pool

Първичен инстинкт
Чували сте, че преди да навършат 6 месеца, бебета инстинктивно се задържат на повърхността на водата и се гмуркат, задържайки дъх. Истината е, че те нямат достатъчно добре развити мускули или координация на движенията, за да плуват наистина, но рефлексът е генетично заложен в тях (както и при много други бозайници). За разлика от тях, вашите тела са напълно развити и готови за онова, което човечеството върши, откакто се помни – да се носи по повърхността на водата. Но тъй като никой сред вас не е Иисус от Назарет, ще трябва да положите малко усилия.

Плюсове
Едва ли ще ни стигне един живот да ги изброим. Най-малкото защото всяка година науката открива нови и нови. Накратко обаче – плуването е сравнително лесно и дори не е задължително да знаете точното значение на термините „плаваемост” и „архимедова сила”, за да видите това. Поради близостта в плътността, човешкото тяло би могло лесно да се носи върху водата, а още по-лесно би могло да се движи с различна скорост през нея. Реално, плуването е значително по-малко стресиращо за тялото от тичането.
Ползите от него са както в задължителното изгаряне на мазнини, така и в хармоничното развитие на всички мускулни групи (тъй като правилните движения при плуване натоварват както горната, така и долната част от тялото), премахване на натрупания стрес (защото на практика е аеробно упражнение) и заздравяване на сърдечносъдовата система.

© Olaf Pignataro/Red Bull Content Pool

Покритите басейни
Благодарение на тях можете да плувате през цялата година, независимо дали температурите навън са паднали до неблагосклонни стойности от минус 10. Покритите басейни (както обществените и спортни басейни изобщо) обаче носят немалко здравни рискове. Ползваният в тях хлор почиства водата от замърсители като урина, фекални бактерии, кожни клетки и пот, но може и да доведе до болезнени зачервявания на очите, различни алергични реакции, кожни възпаления и проблеми с горните и долните дихателни пътища. Покритите басейни могат да бъдат особено неприятни и поради задържането на азотен трихлорид във въздуха. Да не говорим за характерната миризма.

Перфектното лято
Затова лятото си остава идеалният сезон за плуване. Лятото означава свобода – температурата на водата е напълно подходяща и независимо дали предпочитате сладко- или соленоводни басейни, имате още няколко месеца да се наслаждавате на плуването под открито небе. Разбира се, грижете се добре за тялото си и внимавайте къде плувате – пазете се от мускулни крампи, никога не влизайте в твърде студена вода, не пренатоварвайте мускулите и не оставайте сами в непознати места (особено внимавайте за дънни ями, течения и водовъртежи).
Избягвайте и най-замърсените участъци по нашето Черноморие – изхвърляните в тях отпадъци и фекални води могат да предизвикат различни кожни възпаления, гастроинтестинални смущения и алергични реакции.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.